Hapšenja i pretresi bivših funkcionera SDP-a u Sarajevu

tačno.net
Autor 9.11.2017. u 09:41

Hapšenja i pretresi bivših funkcionera SDP-a u Sarajevu

foto: Reuters

Velika policijska akcija pretresa i hapšenja počela je jutros u Sarajevu, a još nema zvaničnih informacija.

U jutarnjim satima u Sarajevu je počela akcija službenika Federalne uprave policije (FUP), saznaju sarajevski mediji i dodaju da se pretresi vrše na više lokacija u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Portal Klix.ba saznaje da je riječ o hapšenju visokih funkcionera Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH).

Prema navodima tog portala, policija vrši pretrese stanova Predraga Kurteša, Dragana Miokovića, Kemala Kačapora i još nekoliko osoba.

Klix.ba navodi da je Dragan Mioković bivši policijski službenik Kantona Sarajevo i savjetnik nekadašnjeg SDP-ovog ministra u Vladi Federacije BiH Predraga Kurteša, a s njim se dovodio u vezu kad je objavljeno da je učestvovao u pokušaju zataškavanja saobraćajne nesreće koju je skrivio Kurteš.

Nalog Tužilaštva Bosne i Hercegovine

Također, vrši se pretres stana Kemala Kačapora, koji je bio jedan od najbližih saradnika nekadašnjeg čelnika SDP-a Zlatka Lagumdžije i asistent na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Nakon što je SDP osvojio vlast na izborima 2010. godine, Lagumdžija je Kačapora imenovao u Nadzorni odbor “BH Telecoma”, navodi Klix.ba.

Kačapor se, prema tvrdnji medija, dovodio u vezu s aferom namještanja tendera u “BH Telecomu”, i to posredstvom privatne firme “BS Telecom”. Tada je, navodno, prekršen Zakon o javnim nabavkama jer je Kačapor sa saradnicima usklađivao tendersku dokumentaciju prema interesima privatne informatičke kuće “BS Telecom”.

Akciju provodi Federalna uprava policije po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Kako saznaje Klix.ba, navedene osobe osumnjičene su zbog finansijskih malverzacija.

U FUP-u nisu željeli govoriti ko su mete i šta je predmet policijske akcije, kazavši da će više detalja biti poznato kasnije.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 9.11.2017. u 09:41