HDZ na Vijeću ministara blokirao novac za izbore

vijesti.ba
Autor 18.5.2022. u 05:07

HDZ na Vijeću ministara blokirao novac za izbore

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na telefonskoj sjednici nije odobrilo sredstava za održavanje općih izbora 2022. godine.

Bošnjački i srpski ministri u Vijeću ministara glasali su da se na jučerašnjoj telefonskoj sjednici nađe tačka o izdvajanju novca za izbore, ali to u konačnici nije prošlo jer su svi hrvatski ministri bili protiv budući da je prethodno ministar finansija i trezora objasnio kako je takva odluka protivna zakonu.

Za odluku su bili SDA, DF i SNSD, a protiv ministri iz HDZ-a BiH.

Ministar Bevanda naglasio je da je Ministarstvo financija i trezora BiH upozorilo na nezakonitost takve odluke u svom mišljenju koje je danas bilo pred ministrima kao sastavni dio materijala za sjednicu.

„Zakonom je propisano da Vijeće ministara može donijeti odluku u slučaju privremenog financiranja, ali nikako iz ovih predloženih izvora, odnosno akomuliranih prihoda. U Mišljenju Ministrstva financija i trezora BiH sve je decidno navedeno, ali očito da zakon i zakonito postupanje nisu bili prioritet kod predlaganja ovakve odluke“, istaknuo je ministar Bevanda.

Dodao je kako smatra da predlaganje ovakve odluke izlazi iz sfere profesionalnog, a ulazi u sferu politikantsva.

„Inače, poziv za današnju sjednicu stigao je jutros što je rezultat političkog pritiska kojem su podlegli upravo oni koji su već 18 mjeseci usporavali procese, prvo za donošenje proračuna za 2021. godinu, a potom i Globalnog okvira fiskalne bilance i politika u BiH za što je trebalo devet mjeseci“, naglasio je ministar Bevanda.

Ističe da nije želio da ulazi u javne polemike niti je želio ići ispod razine neprimjerene funkciji koju obnaša, kao ni osobnih ubjeđenja, ali je postao predmetom progona i hajke.

„Nažalost, živimo u društvu u kome odgovornost, stručnost i znanje često gube borbu sa sirovom moći i agresijom. Sve to potvrđuje neviđena hajka, podmetanja i manipulacije čiji predvodnik je Središnje izborno povjerenstvo BiH instruirano od strane svojih političkih mentora koji su ovih dana izišli na otvorenu scenu sijući neviđene količine laži, spletki i, slobodan sam reći, otvorene mržnje“, naglasio je ministar Bevanda.

Ministar financija i trezora BiH zaključio je da će unatoč svemu svoj posao raditi sukladno Ustavu i propisima koji to definiraju u vjeri da je to jedini put i način djelovanja u BiH, javlja Vijesti.ba.

Ambasada SAD najoštrije osudila HDZ BiH

Ponašanje HDZ-a BiH po ovom i drugim pitanjima posljednjih sedmica, uključujući i njegovu protivljenje ključnim reformama koje zahtijeva EU, nije u skladu sa stavom stranke posvećenost evroatlantskim integracijama, javlja Politicki.ba.

“Odluka HDZ-a BiH o blokiranju finansiranja izbora tokom današnje sjednice Vijeća ministara je neodgovorna i neopravdana”, saopćila je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Reagirajući na današnju blokadu ove partije u Vijeću ministara, iz Ambasade su poručili:

“Institucije BiH imale su više nego dovoljno vremena da ispune svoju ustavnu odgovornost i osiguraju finansiranje za ovu najosnovniju demokratsku funkciju – slobodne i poštene izbore.

Ponašanje HDZ-a BiH po ovom i drugim pitanjima posljednjih sedmica, uključujući i njihovo protivljenje ključnim reformama koje zahtijeva EU, nije u skladu sa stavom stranke o posvećenosti evroatlantskim integracijama.

Upravljanje, a ne opstrukcija i korupcija, jedini je put naprijed za BiH, njene konstitutivne narode i građane”, stoji u objavi Ambasade SAD.

vijesti.ba
Autor 18.5.2022. u 05:07