Heiko Maas: ‘Non-paper’ ne potiče od Njemačke

tačno.net
Autor 28.4.2021. u 12:07

Heiko Maas: ‘Non-paper’ ne potiče od Njemačke

Foto: A.K./ATAImages/PIXSELL

Po navodnom dokumentu, Srbija i Kosovo bi se međusobno priznali, predviđen je ‘autonomni okrug sjeverno Kosovo’, SPC bi imao privilegiran status.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je da “non-paper” ne potiče od Njemačke, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu.

Ministar je tako reagirao na pisanje Kohe iz Prištine od utorka po koje postoji još jedan “non-paper” u kojem se definiraju odnosi Srbije i Kosova.

“To ne potiče iz pera njemačke vlade. Naprotiv, ministar vanjskih poslova Maas je, tokom prošlosedmičnih posjeta Kosovu i Srbiji, istakao da Njemačka podržava dijalog o normalizaciji odnosa [Kosova i Srbije] uz posredstvo Evropske unije, kao i da je cilj sveobuhvatan sporazum koji doprinosi regionalnoj stabilnosti, uključuje međusobno priznanje i omogućava da obje zemlje imaju realnu perspektivu u EU”, navodi se u saopćenju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Deutsche Welle (DW).

‘Zajednička inicijativa o nastavku dijaloga’

Koha je objavila u utorak da je imala uvid u dokument koji su navodno pripremile Njemačka i Francuska, a koji predstavlja zajedničku inicijativu o nastavku dijaloga Srbije i Kosova, koji bi trebao rezultirati konačnim sporazumom.

Po tom navodnom dokumentu, Srbija i Kosovo bi se međusobno priznali, a predviđeno je i stvaranje “autonomnog okruga sjeverno Kosovo”, kao i privilegiran status Srpske pravoslavne crkve (SPC).

S druge strane, Srbija bi bila u obavezi da ne blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Agencije

tačno.net
Autor 28.4.2021. u 12:07