Helsinški komitet Kongresa SAD-a: Ne podržavamo Schmidtov prijedlog promjene izbornog sistema

tačno.net
Autor 28.7.2022. u 09:41

Helsinški komitet Kongresa SAD-a: Ne podržavamo Schmidtov prijedlog promjene izbornog sistema

foto: AP

Oni ne uspijevaju da se pozabave širim pitanjima demokratije zasnovane na građanima, kojima se očigledno treba pozabaviti kako bi zemlja prevazišla destabilizirajući ćorsokak i krenula naprijed. Vrijeme njihovog uvođenja je također problematično, rekli su oni

Ben Cardin, predsjedavajući Helsinškog komiteta Kongresa SAD-a, i dopredsjedavajući Steve Cohen izrazili su svoju duboku zabrinutost najavama visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne promjene u izbornom sistemu dva mjeseca prije zakazanih Općih izbora.

Ističu kako bi nametnute promjene išle u korist etnički baziranoj političkoj stranci među bosanskim Hrvatima.

– Dijelimo zabrinutost pripadnika civilnog društva, akademske zajednice i političke zajednice u Bosni i Hercegovini povodom aktuelnog prijedloga visokog predstavnika međunarodne zajednice da se izvrši promjena izbornog sistema u BiH neposredno prije održavanja Općih izbora. Ove promjene efektivno idu samo u korist vodećoj etnički baziranoj političkoj stranci među bosanskim Hrvatima i dodatno učvršćuju snagu podjele etničke pripadnosti u bh. politici u cijelini. Oni ne uspijevaju da se pozabave širim pitanjima demokratije zasnovane na građanima, kojima se očigledno treba pozabaviti kako bi zemlja prevazišla destabilizirajući ćorsokak i krenula naprijed. Vrijeme njihovog uvođenja je također problematično, rekli su oni.

Poručuju kako ovo tijelo Kongresa SAD-a već dugo podržava izbornu reformu u BiH, ali na način uklanjanja etničkih pripadnosti iz vlasti.

– Takve reforme treba da budu osmišljene tako da građanima daju širi spektar istinski demokratskih izbora, mogućnost da svoje izabrane zvaničnike pozovu na odgovornost, zaslužen osjećaj stabilnosti i potrebnu nadu za evropsku integraciju, dodaju oni.

Također, oni kažu da su podržali snažniju ulogu međunarodne zajednice i visokog predstavnika u BiH, ali jasno naglašavaju kako konkretna akcija koja se spominje neće predstavljati napredak.

– Međutim, vjerujemo da ova konkretna akcija, ako se sada nametne, neće predstavljati istinski napredak koji je Bosni potreban i da može efektivno pogoršati stvari, zaključili su.

Podsjećamo, visoki predstavnik Christian Schmidt jučer je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, dok je domaćim liderima ostavio još malo vremena da probaju pronaći kompromis i dogovoriti se oko političkih izmjena.

Ukoliko se to ne desi, on je najavio novu intervenciju u augustu ili septembru tekuće godine.

oslobodjenje.ba

tačno.net
Autor 28.7.2022. u 09:41