Heroj odbrane Sarajeva Muhamed Bikić: Sram te bilo državo, zaboravila si nas koji smo te branili

Muhamed  Bikič
Autor 15.4.2017. u 08:35

Heroj odbrane Sarajeva Muhamed Bikić: Sram te bilo državo, zaboravila si nas koji smo te branili

U povodu Dana Armije BiH oglasio je Muhamed Bikića jedan od heroja opkoljenog Sarajeva. Čestitku prenosimo u cijelosti.

Iskrene čestitke iskrenim, posebno mojoj nesretnoj generaciji 1972/73. Generacija koja je zasigurno jedna od onih koja je najviše stradala na ovim našim nesretnim prostorima devedesetih godina.

Jer, morali smo u onu bivšu JNA (radničku djecu niko nije pitao), pa odmah po povratku u Armiju BiH (što nam je i bila dužnost, ali opet radnička djeca i raja u prvim redovima). Dakle, u kontinuitetu pet godina vojske, pet godina mladosti, najljepših godina.

Danas, mnogi od te naše generacije su pod zemljom, na Kovačima, na Stadionu… Pa, invalidi… Istina, mnogi su i pobjegli (amnestirani), otišli diljem svijeta, a mi koji smo ostali ovdje, samo smo naizgled normalni i sa lažnim osmijehom borimo se protiv neviđene nepravde na svakom koraku, pogledu, uzdahu…

Protiv nacionalizma, šovinizma, stranačkih i rodbinskih veza… Džaba nam dugogodišnji vojnički staž, patriotizam, završeni državni fakulteti, regularna zvanja i znanja.. Džaba nam sve, kada su na sceni ljudi koji to ne priznaju, koji nam doslovno ne daju ni da smo na Birou za zapošljavanje, pa da imamo makar zdravstveno osiguranje, jer tobože imamo honorare preko 200 KM. Sram te bilo državo Bosno i Hercegovino za koju smo se borili i danas borimo i uvijek ćemo se boriti, ko raja i radnička djeca, koja ne gledaju vjeru, boju, naciju… Sram te bilo u ime generacije 1972/73 i u ime svih generacija, jer ovo nismo zaslužili!!! A ima Boga, Jedan i Jedini koji sve vidi!!!

Muhamed  Bikič
Autor 15.4.2017. u 08:35