Hiljade su se oprostile od Ivice Osima: „Fudbal je bio njegova religija“

APA - derstandard.at
Autor 5.5.2022. u 09:40

Hiljade su se oprostile od Ivice Osima: „Fudbal je bio njegova religija“

Oproštaj od trenera stoljeća. Foto: APA/ERWIN SCHERIAU

Mnogobrojni bivši igrači na ceremoniji na stadionu – Predsjednik Sturma Jauk: „Trebamo više Osima na ovome svijetu“

Izvor: APA – derstandard.at – 04.05.2022.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Ljubitelji fudbala iz Graca (Graz), suputnici i nekadašnji štićenici oprostili su se od Ivice Osima na mjestu gdje je nekada djelovao. Od 19:09 sati svijetlili su reflektori u Merkur areni 81 minutu za trenera stoljeća fudbalskog kluba Sturm Grac, koji je preminuo u nedjelju nekoliko dana prije svoga 81. rođendana. Više hiljada ljudi okupilo se u fudbalskoj areni a kovčeg sa tijelom legendarnog kouča bio je postavljen na fudbalskom terenu.

„Fudbal je bio njegova religija, zato je ovdje najbolje mjesto za komemoraciju“, rekao je predsjednik Sturma Christian Jauk u svome govoru. Ovo se poklapa i sa željom Osimove porodice. Jauk je hvalio rođenog Bosanca, koji je proteklih godina većinom živio u Gracu, kao mirotvorca. „Trebalo bi više Osima na ovom svijetu“, smatrao je Jauk. Osim će biti sahranjen u svome rodnom mjestu Sarajevu u aleji velikana.

Osimov rukopis

Sakupili su se mnogi igrači iz generacije 1998., među njima bivši šef tima Franco Foda, Roman Mählich, Ivica Vastić, Markus Schopp ili Mario Haas. Zastupajući tadašnji uspješni tim Sturma za govornicu je stupio Gilbert Prilasnig. „Nije bilo dana da nismo radili sa zadovoljstvom i radošću. Osimovim rukopisom mi smo formirani u dobre fudbalere“, naglasio je bivši igrač.

Predsjednik vlade Hermann Schützenhöfer govorio je o Osimu kao „duši od čovjeka“ Njegova posebna ljubav važila je „izmučenoj zemlji“ Bosni.

Na velikom ekranu pokazane su scene iz Osimovog života i podsjećale na njegove uspjehe kao igrača i trenera. Od 14 sati navijači su se mogli upisati u knjigu žalosti. Izvođena je muzika bosanskih, srpskih i hrvatskih umjetnika. Na kraju komemoracije pristalice Sturma upalile su bengalske vatre dok je kovčeg iznošen sa stadiona.

derstandard.at

APA - derstandard.at
Autor 5.5.2022. u 09:40