Hrvatska – na kraju ili na početku puta?

Autor 2.11.2011. u 11:55

Hrvatska – na kraju ili na početku puta?

Kad prebrodimo aktualnu ekonomsku krizu i opet zabilježimo rast, Hrvatska će uživati potpunu korist od članstva u EU, najambicioznijem političkom projektu u povijesti

Hrvatska je prešla dug put. Zemlja koja se prije jednog desetljeća prijavila za članstvo u EU-u temeljito se promijenila – nabolje. Bilo je to izazovno putovanje, ponekad i po neravnom terenu, ali Hrvatska je znala svoje odredište i čvrsto je držala upravljač. Ipak, pristupanje nije kraj putovanja, nego zapravo početak novoga. Ako Hrvatska želi uživati punu korist od članstva, ne smije dopustiti da uspori.

Nakon ovog zahtjevnog razdoblja kušnje Hrvati se mogu s pravom upitati zašto bi njihova zemlja trebala pristupiti Uniji u kojoj će se morati odreći dijela suvereniteta. Na to pitanje treba odgovoriti i zato što će se Hrvati na referendumu morati odlučiti za EU ili protiv. Hrvati bi također mogli imati na umu nevolje euro zone. Ako bih nešto htio poručiti, to je da se trud koji su Hrvati uložili u dobivanje članstva u EU-u isplatio.

EU je jedan od najambicioznijih, najhrabrijih i najpravednijih političkih projekata u svjetskoj povijesti. Iako su ovo za Uniju teška vremena, ona će iz njih izaći još jača. Hrvati će imati koristi, ali će i pridonijeti stvaranju europskog ideala. Pristupit će prostoru slobodnog kretanja ljudi, usluga, robe i kapitala, koristiti fondove za financiranje istraživanja, inovacija, obrazovanja, prometne i energetske infrastrukture, te ostvariti pristup velikom tržištu u kojemu je konkurencija zajamčena, što će rezultirati nižim cijenama i većim mogućnostima za potrošače, radnike i poduzetnike. Hrvati će postati članovima zajednice koja se temelji na vrijednostima, koja poštuje i zagovara ljudska prava i vladavinu prava. Hrvatska više neće samo primati i usvajati europsko zakonodavstvo, nego će pomagati u njegovu stvaranju.

Hrvatski čelnik sudjelovat će u sastancima na vrhu na razini EU-a na kojima se odlučuje o politikama našeg bloka u kojemu je više od 500 milijuna ljudi i koji ima bruto nacionalni dohodak veći od SAD-a. Kad prebrodimo krizu i opet zabilježimo rast, Hrvatska će uživati potpunu korist od članstva u EU-u. Međutim, kao građanin nekadašnje zemlje kandidatkinje, također bih htio s vama podijeliti iskustvo koje bi vam moglo olakšati integraciju. Prvo, EU je onakva kakvom je sami stvorite. Hrvati će morati držati korak u pogledu reformi kako bi dodatno povećali gospodarsku konkurentnost.

Te reforme važno je provesti neovisno o članstvu u EU-u. Drugo, siguran sam da će Hrvatska održati obećanje o jačanju integracije na širem području Balkana te da će služiti kao uzor. Kao što ćete spoznati 1. srpnja 2013., ono što se činilo krajem dugog putovanja nije ništa drugo nego početak novog putovanja.

Jerzy Buzek, predsjednik Europskog parlamenta

poslovni.hr

Tagovi:
Autor 2.11.2011. u 11:55