Hrvatske i srpske kompanije osnivaju građevinski konzorcij

Autor 26.7.2011. u 00:54

Hrvatske i srpske kompanije osnivaju građevinski konzorcij

Više građevinskih kompanija iz Hrvatske i Srbije uskoro će osnovati konzorcij preko kojeg će sudjelovati na natječajima u inozemstvu za dobivanje velikih građevinskih poslova. To je izjavio Goran Rodić, tajnik za građevinarstvo i industriju građevinskoga materijala pri Privrednoj komori Srbije.

Izvanredne referencije

Do osnivanja konzorcija došlo je nakon prošlogodišnjeg sastanka više od 40 građevinskih poduzeća iz dviju država. Građevinci su, naime, shvatili da pojedinačnim nastupima ne mogu uspješno konkurirati stranim tvrtkama, bez obzira na veliko iskustvo u izvođenju velikih infrastrukturnih radova poput cesta, hidroelektrana i mostova na osnovi kojih su stekli reputaciju kvalitetnih izvođača na gradilištima diljem svijeta. Unatoč izvanrednim referencijama problem je slaba financijska logistika zbog koje ne mogu dobiti jamstva potrebna za dobivanje velikih poslova. Građevinska operativa izlaz iz teškoća vidi u zajedničkom nastupu jer na “domaćem terenu” nema dovoljno investicija. U Srbiji se nadaju da se u Hrvatskoj može pronaći novac potreban za financijske garancije, dok srpska građevinska operativa može dobiti poslove u Rusiji. Sa zajedničkim nastupom bit će znatno povećani izgledi da to i ostvare. Iz Rusije je stigla povoljna ponuda za gradnju turističkih objekata na 150 kilometara dugoj obali u Sočiju u kojem će se održati Zimske olimpijske igre za čije potrebe bi se gradili objekti. Srpska građevinska poduzeća ne mogu prihvatiti tako velik “zalogaj”, ali u suradnji s hrvatskima izgledi postaju realniji. Kompanije su prošle jeseni sudjelovale na inicijalnom skupu što su ga organizirale komore Hrvatske i Srbije, a inicijativu je podržao i Željko Kuprešak, hrvatski veleposlanik u Beogradu, koji potiče gospodarsku suradnju. Tako u Kragujevcu dvije građevinske tvrtke iz Hrvatske – Tehnobeton iz Varaždina i Osijek-Koteks – izvode radove na gradnji trgovačkog centra Plaza i stambenoga kompleksa Nelt.

Izgubljeni poslovi
Građevinske operative iz Hrvatske i Srbije za vrijeme zajedničke države na stranim gradilištima izvodile su radove vrijedne tri milijarde dolara godišnje. Preračunato u sadašnje cijene iznos bi bio barem dvostruko viši. Sadašnja vrijednost tih radova ne prelazi 200 milijuna dolara jer su ih preuzele druge kompanije zahvaljujući svojoj financijskoj moći i bankarskim jamstvima na koja poduzeća iz Hrvatske i Srbije ne mogu računati ako nastupaju pojedinačno.

Popis

Sve više kompanija želi suradnju
Iz Hrvatske su spremnost za suradnju pokazali Konstruktor, Gradnja Osijek, Tehnika, Tempo, Lavčević, Vibrobeton, Hidroelektra, Osijek-Koteks i drugi. Za osnivanje konzorcija iz Srbije su zainteresirani Energoprojekt, Mostogradnja, Planum, Gemaks, Ratko Mitrović, Montera, Hidrotehnika – Hidroenergetika, Goša, ABS i Minel, a pridruživanje je najavilo još nekoliko kompanija.

poslovni.hr

Autor 26.7.2011. u 00:54