HRW: BiH ne uspeva da zaštiti tražioce azila

tačno.net
Autor 24.4.2018. u 09:47

HRW: BiH ne uspeva da zaštiti tražioce azila

Foto: fokus.ba

Aktivisti i nevladine organizacije kažu da vlasti u Bosni i Hercegovini ne uspevaju na adekvatan način zaštiti prava izbeglica koji su na ulicama bh. gradova bez adekvatne hrane, skloništa i zdravstvene zaštite, saopštila je organizacija Human Rights Watch (HRW).

Dodali su da vlasti, međutim, tvrde da vladaju situacijom a da taj stav ponavlja i međunarodna organizacija za zaštitu izbeglica u BiH – UNHCR.

Prema UNHCR-u, 1.138 azilanata i migranata stiglo je u Bosnu od 1. januara do 3. marta, što je više od ukupnog broja za 2017. Većina njih su iz Sirije, zatim Pakistan, Libija i Avganistan. Neki odlaze iz konflikta i zloupotrebe ljudskih prava, dok drugi traže bolji život.

Bošnjačka islamska zajednica pozvala je vlasti da učine više kako bi zadovoljile osnovne potrebe izbeglica. Država je do sada obezbedila smeštaj za samo 154 osobe u jedini otvoreni centar za azil zbog ograničenog kapaciteta.

UNHCR je takođe potvrdio da se “mnogi tražioci azila suočavaju sa preprekama u proceduri zahteva za azila”.

“Građani, od kojih su mnogi doživeli užase tokom bosanskog rata i raseljavanja, u velikoj meri podržavaju i pružaju pomoć izbeglicama i migrantima. Međutim, ti plemeniti napori nisu zamena za efikasno delovanje države”, navodi HRW.

Vlasti očekuju još veći broj novih dolazaka u narednim mjesecima, zbog čega HRW preporučuje da sarađuju sa međunarodnim partnerima kako bi osigurali da mogu da odgovore poštujući ljudska i prava izbeglica.

RSE

tačno.net
Autor 24.4.2018. u 09:47