HTV mora vratiti urednika Hrvoja Zovka na posao, otkaz je bio nezakonit

Ilko Ćimić
Autor/ica 26.8.2020. u 10:30

HTV mora vratiti urednika Hrvoja Zovka na posao, otkaz je bio nezakonit

“DOBIO sam presudu Županijskog suda u Rijeci, koji je odbio žalbu HRT-a i potvrdio da je moj otkaz na HRT-u bio nezakonit. HRT me u roku od osam dana mora vratiti na radno mjesto urednika-koordinatora te platiti pripadajuće troškove sa zateznom kamatom”, komentirao je presudu Županijskog suda u Rijeci šef Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko. Naime, presuda Županijskog suda potvrdila je kako je Zovkov otkaz bio nezakonit, a time je i odbijena žalba HRT-a na prvostupanjsku presudu u kojoj je također stajalo da je otkaz bio nezakonit.

Podsjetimo, Zovko je dobio otkaz na HRT-u rujnu 2018. godine nakon što je vrh te televizije pokrenuo proceduru za izvanredni otkaz aktualnom predsjedniku HND-a. Povod za pokretanje procedure bila je ostavka Zovka na mjesto izvršnog urednika HTV-a 4. Zovko je podnio ostavku u pisanom obliku, žaleći se kako ne može sam birati sugovornike na programu u kojem radi. Žalio se na tehničke poteškoće, ali i kadrove, što je dovodilo do toga da HTV nije bio u stanju adekvatno obraditi pojedine teme.

Nakon što je urednica Informativnog programa HTV-a Katarina Periša Čakarun, kao izravno nadređena Zovku, primila mail o ostavci i razlozima ostavke, pozvala je Zovka na razgovor. Svjedoci pričaju kako su se mogli čuti vrlo povišeni tonovi.

Svađa s urednicom

Upravo je ta svađa s kontroverznom urednicom Perišom Čakarun bila razlog za izvanredni prekid radnog odnosa. HRT je otkaz obrazložio “teškom povredom Općih pravila o radu i ponašanju”, dodajući da se ispad dogodio u službenim prostorijama HRT-a tijekom radnog vremena. HRT se u obrazloženju pozvao na povredu niza odredaba Općih pravila o radu i ponašanju HRT-a.

Radničko vijeće HRT-a se u međuvremenu izjasnilo protiv otkaza, ali to mišljenje nije bilo obvezujuće za Upravu HRT-a. Zovko je više puta odbacio optužbe iz obrazloženja otkaza kao neutemeljene, poručivši kako će na sudu dokazati istinitost svojih tvrdnji.

“Pokušali su me oblatiti”

“Dvije godine govorim kako je otkaz bio nezakonit, a prijava urednice IMS-a Katarine Periše Čakarun protiv mene neistinita. Pokušali su me oblatiti, diskreditirati na najgori mogući način, no znao sam što je istina te da nikad ne bih prihvatio ništa osim istine”, napisao je Zovko na društvenim mrežama.

Podsjetimo da je Zovka u posljednje dvije godine podržao niz organizacija i kolega – Hrvatsko novinarsko društvo i njegov Ogranak na HRT-u, Europska federacija novinara (EFJ), Međunarodna federacija novinara (IFJ), predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Desir, Regionalna platforma za zagovaranje slobode medija i sigurnosti novinara (Safe journalists) koja predstavlja šest novinarskih organizacija iz regije, Udruženje novinara Srbije (UNS), Društvo novinara Slovenije (DNS), Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), organizatori Fra Ma Fu Festivala, Inicijativa sloboda trećima, Documenta – centar za suočavanje s prošlošću, neformalna organizacija novinara iz regije Novinarska mreža te više od 50 kolega koji su potpisali izjavu solidarnosti sa Zovkom.

Index.hr

Tagovi:
Ilko Ćimić
Autor/ica 26.8.2020. u 10:30