Hunt i Iffland vode, danas finale Red Bull Cliff Divinga

tačno.net
Autor 28.8.2021. u 11:02

Hunt i Iffland vode, danas finale Red Bull Cliff Divinga

Foto: Red Bull/Arhiv

Gary Hunt i Rhiannan Iffland najbolje su se prilagodili teškim uslovima u Mostaru u petak popodne, održavši smirenost na kiši koja je uporno pljuštala, te su preuzeli vodeće pozicije pred današnje finale Red Bull Cliff Divinga.

Nakon prve serije skokova direktno s luka Starog mosta u četvrtak, 25 skakača i skakačica danas je izvelo po još dva skoka sa platformi, na kojima imaju više iskustva.

Hunt, koji je u Mostar stigao u potrazi za prvom pobjedom u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu ove godine, i s namjerom da se odupre pritisku pod koji ga stavljaju Rumuni Catalin Preda i Constantin Popovic, prikazao je dobru formu uprkos kiši koja je nesmiljeno padala u gradu na Neretvi. Francuz je za izvrstan skok u drugoj seriji od sudija nagrađen devetkama, prije nego što je u trećoj seriji izveo još jedan i stekao prednost od 15 bodova na čelu poretka pred subotnje finale.

„Vremenski uslovi su vrlo zanimljivi“, rekao je Hunt. „Srećom nema mnogo vjetra i nije previše hladno. Kiša je neugodna, svakako, naročito za neke skokove, kao što su povratni ili iz stoja na rukama. Gore je velika lokva vode koju ne možete ukloniti, ali svima nam je isto, to je takmičenje. Idemo dalje.“

Bio je ovo jedan od rijetkih loših dana za Popovica i Predu, koji su se mučili sa skokovima u trećoj seriji i trenutno zauzimaju peto odnosno osmo mjesto. Ukrajinac Oleksiy Prygorov je imao zapažen nastup, zahvaljujući kojem je sa 10. izbio na drugo mjesto. Na trećem ga prati još jedan skakač s pozivnicom, Rus Nikita Fedotov.

U ženskoj konkurenciji, Iffland je još jednom bila nezadrživa. Padala kiša ili sjalo sunce, četvorostruka prvakinja je jedna od najstalnijih i najkompletnijih skakačica u historiji cliff divinga. Uprkos nekim problemima koje je ranijih godina imala na Starom mostu, na dobrom je putu da ovog vikenda zabilježi fenomenalnu 10. uzastopnu pobjedu.

„Jako sam sretna“, rekla je Iffland. „Sada to možemo nazvati i prijateljstvom s ovom rijekom. Nakon drugog skoka, osjećala sam se stvarno dobro i imala sam dodatnu sigurnost. Bila sam gore, padala je kiša, vrijeme nam nije baš išlo na ruku. Jednostavno sam pokušala da iskoristim tu energiju i svakako je uspjelo. Dala sam sve od sebe pri odskoku i zaista se isplatilo.“

Finalna serija će biti održana danas sa početkom u 15:00 sati.

Mostarski.ba

tačno.net
Autor 28.8.2021. u 11:02