Ifimes uručio priznanja

tačno.net
Autor 14.6.2013. u 13:58

Ifimes uručio priznanja

BLED, 14. juni 2013 – Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) je u četvrtak, 13. juna 2013 u 19.00 sati na Bledu svečano uručio priznanja slijedećim laureatima:

–         Nj.E. Željku Komšiću, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine – priznanje za poseban doprinos stabilnosti i miru na zapadnom Balkanu

–         Nj.E. dr. Guidu Westerwelleu, ministru vanjskih poslova SR Njemačke – priznanje “Svjetska pozitivna ličnost sa područja vanjske politike 2012”

–         Nj.E. Nabilu El-Arabyiu, generalnom sekretaru Arapske lige –  priznanje “Svjetska ličnost 2012”

–         gospodinu Hannesu Swobodi, zastupniku u Evropskom Parlamentu, predsjedniku Skupine naprednog savezništva socijalista i demokrata u EP –  priznanje  “Naj prepoznatljiviji evropski političar na zapadnom Balkanu” i

–          Nj.E. ambasadoru Jean-Paul Carteronu, utemeljitelju i predsjedniku Crans Montana Foruma – priznanje za životno djelo.

Priznanja su laureatima uručili počasni predsjednik instituta Stjepan Mesić, predsjednik Savjetodavnog odbora Budimir Lončar, potpredsjednik Savjetodavnog odbora Zoran Živković, članica Savjetodavnoga odbora Jadranka Kosor i direktor instituta Bakhatyar Aljaf.

U pozdravnom govoru je dr. Craig T. Smith, predsjednik Savjeta instituta, naglasio značaj takvih priznanja, jer se njima organizacije kao što je Ifimes, pokazuju da prate rad pojedinaca i njihove napore, da stvarju bolje uvjete za dijalog i suživot svih nas. Laureati su svojim radom pokazali, da je usprkos teškim vremenima moguće pronaći kompromise i rješenja, koja donose bolje sutra, To je posebno važno na području Balkana i Bliskog istoka, dakle na područjima na kojima je prisutan Ifimes, jer ta zahtijevaju još veću brigu. Predstavljaju posebno mjesto na međunarodnom zemljovidu i njihovo vrijeme tek dolazi.

Direktor instituta mr.sc. Zijad Bećirović je na svečanosti uručivanju priznanja naglasio, da u svijetu, u kojem živimo ipak postoje pojedinci, koji su svojim djelom postali nadahnuće i uzor mnogima. Kao što je rekao, prepoznatljivi su po svojoj predanosti i zbog toga zaslužuju, da im se uruče priznanja i izrazi poštovanje i zahvalnost za sve što su učinili za svoje građane, države, regiju, svijet i bolju budućnost svih nas.

Laureati su se u svojim govorima zahvalili institutu na ukazanoj časti i naglasili, da su priznanja potvrda njihovog rada i dodatna motivacija za budućnost.

Svečanoj ceremoniji dodjele priznanja pored vodstva instituta prisustvovali su brojni političari, privrednici i ličnosti iz javnog života Slovenije, država Balkana i Bliskog istoka.

Poslije uručivanja priznanja priređen je svečani prijem u čast laureata.

Link: http://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/ifimes-urucio-priznanja-2013-06-14/                                                                                  

 

 

Bled, 14. juni 2013

 

Međunarodni institut za bliskoistočne

i balkanske studije (IFIMES) – Ljubljana

Vošnjakova ulica 1, p.p. 2795, SI-1001 Ljubljana

tel.:+386 1 430 15 33

fax.:+386 1 430 15 34

E-mail: [email protected]

Http://www.ifimes.org/

tačno.net
Autor 14.6.2013. u 13:58

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija