‘Imam 5 godina i gladan sam. Zeko donesi tati plaću’

Autor 20.3.2012. u 13:33

‘Imam 5 godina i gladan sam. Zeko donesi tati plaću’

‘Radili smo u pogonu na +40 i -20, bili izloženi opasnim tvarima, a od 10 radnika, osam ih je umrlo od raka. Danas ne primamo plaće, ali imamo dugove. Zar smo to zaslužili? Jednom od naših radnika baka je prodala tri zlatna zuba da bi platio struju’, kazao je jedan od radnika DIOKI-ja koji su u utorak prosvjedovali u Zagrebu.

“Imam 5 godina i gladan sam. Molim te zeko donesi tati plaću”, natpis je s plavog kartonskog zeca kojeg je na prosvjedu radnika DIOKI-ja držao mališan prateći u stopu svog oca koji već šest mjeseci nije primio plaću. Prizor je to koji bi otopio srce svakoga, no još uvijek je pitanje hoće li barem dotaknuti srca vladajućih, od kojih je stotinjak radnika, uz podršku tri sindikalne središnjice i studenata, na prosvjedu u Zagrebu tražilo da riješe problem njihove tvrtke i neisplaćenih plaća. 

‘Postajemo socijalni slučajevi zbog pljačke moćnika’

Svoj prosvjed počeli su na Trgu burze, gdje su formirali povorku u krenuli prema Trgu bana Jelačića putem građanima pričajući svoju tužnu sudbinu te ih pozivajući da im se pridruže. 

“450 radnika mjesecima nije primilo plaću. Na rubu smo propasti zbog pohlepe i pljačke moćnika. Postajemo socijalni slučajevi. Neki od nas su na sebe digli ruku. Vlast govori da je obitelj temelj ovog društva, a naše uništavaju”, izvikivali su radnici ulicama ističući kako pogoni DIOKI-ja stoje lani od rujna, te da oni nisu krivi za loše donesene odluke. 

Vladi su s Jelačićevog trga poručili neka riješe problem DIOKI-ja ili neka ih dostojanstveno isprate na burzu s isplaćenim plaćama i otpremninama. 

Prodaju zlatne zube da plate račune

“Radili smo u pogonu na +40 i -20, bili izloženi opasnim tvarima, a od 10 radnika, osam ih je umrlo od raka. Danas imamo dugove i kamate koje rastu, a ne primamo plaće. Zar smo to zaslužili? Jednom od naših radnika baka je prodala tri zlatna zuba da bi platio struju”, kazao je Bojan Kovačić

Sindikalni čelnici iz URSH-a, NHS-a i SSSH su poručili kako Vlada ne smije zatvoriti oči pred radnicima zato što je DIOKI privatna firma jer “radnici nisu privatni”, te da se na ovaj način krši ZOR i Ustav koji bi Vlada trebala braniti. 

“Tko je stvorio Roberta Ježića? Ne radnici nego Vlada i Vlada problem Ježića mora i riješiti”, kazao je Damir Jakuš iz URSH-a dok su radnici u povicima Ježića nazivali lopovom. 

‘Neka Ježić s 5 mil. eura isplati naše plaće’

Na pitanje novinara imaju li radnici prijedlog kako riješiti problem plaća, Bojan Kovačić je s osmjehom kazao: “Neka Ježić, koji je rekao da na računu ima 5 milijuna eura i ne zna kome ih treba isplatiti, s njima riješi problem naših plaća.” 

Nakon Trga bana Jelačića, radnici su otišli i do Ministarstva financija, gdje su pod prozorima ministru poručili da zahtijevaju da riješi problem DIOKI-ja, a potom su ispred zgrade DORH-a poručili da su plaće za radnike, a zatvor za lopove. 

DINA od danas bez nadzora

Podsjetimo, radnici DIOKI-ja ne rade od rujna prošle godine, od kada nisu dobili ni plaće. Dok je jedan dio njih danas prosvjedovao, jedan dio ih je na Žitnjaku čuvao pogode. Podršku su im, poručili su, dali i radnici omišaljske DINA-e, koji će u utorak napustiti pogone i sve opasne tvari ondje ostaviti bez nadzora, kako su i najavljivali. Radnici su poručili da ako ne dobiju plaće i odgovorni ne sjednu za stol i ne riješe problem, da više neće prosvjedovati mirno te da će “poput ranjene zvijeri biti spremni ugristi”. 

Tagovi:
Autor 20.3.2012. u 13:33

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija