Irma Baralija: Nemojte da Mostar bude samo scenografija sastanaka, to je grad najvećih političkih problema u regiji

tačno.net
Autor 6.3.2018. u 14:50

Irma Baralija: Nemojte da Mostar bude samo scenografija sastanaka, to je grad najvećih političkih problema u regiji

Današnji trilateralni sastanak lidera Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske u Mostaru, odlična je prilika da se istakne kako je mjesto sastanka ponajviše zbog političkih silnica iz glavnih gradova ove tri zemlje opterećeno najvećim političkim problemima u regiji, smatraju u Našoj stranci.

„Mostar je grad bez lokalnih izbora, bez dogovora glavnih političkih subjekata oko vlastitog ustrojstva i provedbe presude Ustavnog suda. Iako ćemo uvijek tražiti unutrašnji dogovor za politički napredak i po tom pitanju, važno je istaći da nositelji vlasti u našoj zemlji tako krupnu odluku neće napraviti bez zelenog svjetla iz Zagreba i Beograda. Zbog toga, današnji sastanak može imati težinu i za rješavanje mostarskog izbornog problema“, rekla je Irma Baralija, predsjednica Gradskog odbora Naše stranke Mostar.

Iz Naše stranke još kažu da Mostar ne treba da bude samo lijepa i simbolična scenografija za političkih sastančenja regionalnih lidera, posebno kad se zna kompleksnost njegovog političkog problema.

„U Mostar treba vratiti demokratiju, nek današnji sastanak bude korak naprijed u tom smjeru. Prihvatljivo rješenje za Mostar se neće naći dok se samo pregovara o brojevima i mapama, životi građana i građanki Mostara se moraju prestati svoditi na matematiku, u tom smislu ovo je odličan primjer na kojem gospoda koja se sastaje danas trebaju pokazati širinu i pravu državničku politiku“, zaključila je Baralija.

tačno.net
Autor 6.3.2018. u 14:50