Istina i pravda za Dženana Memića: Porodici Memić pridružit će se i Davor Dragičević

tačno.net
Autor 21.7.2018. u 10:09

Istina i pravda za Dženana Memića: Porodici Memić pridružit će se i Davor Dragičević

Foto: Patria

Na platou ispred Narodnog pozorišta danas će s početkom u 18 sati biti održani protesti koje organizuje porodica ubijenog mladića Dženana Memića.

– Pozivam sve građane iz BiH da vide kakav kriminal postoji u Sarajevu. Bit će ispred pozorišta jer dvije godine traje ta farsa, gluma Dalide Burzić – kazao je Muriz Memić nakon oslobađajuće presude Ljubi i Bekriji Seferoviću 16. jula 2018. godine.

Seferovićima se sudilo za saobraćajnu nesreću i spriječavanje dokazivanja u slučaju smrti Dženana Memića. Dženanov otac od samog početka je tvrdio da je njegov sin ubijen, te da Tužilaštvo KS pravi farsu sa saobraćajnom nesrećom. Suđenje Seferovićima trajalo je nepune dvije godine, a tokom procesa odbrana je pobila dokaze Tužilaštva KS kao i nalaze vještaka. Protiv nekih su već podnesene krivične prijave, a uslijedit će i protiv ostalih.

Porodica je posljednje proteste u Sarajevu održala 15. maja 2018. godine kada se protestima pridružio i Davor Dragičević, otac ubijenog mladića iz Banja Luke Davida Dragičevića. Memić je s članovima porodice dao podršku Dragičeviću na velikom protestnom skupu koji je održan 7. jula u Banja Luci na kojem se okupilo više od 10.000 ljudi. Protesti u Banja Luci traju već u kontinuitetu 117 dana. Protestima u Sarajevu pridružit će se Davor Dragičević sa građanima iz Banja Luke. Također, u poslijepodnevnim satima očekuje se dolazak maratonca i humaniste Petra Blažića (65) koji je krenuo u petak biciklom iz Banja Luke. On će danas od Kobiljače do Sarajeva imati pratnju nekoliko desetina biciklista.

Porodica Memić svjesna je da predstoji nova pravna bitka za dokazivanje istine o Dženanovom ubistvu, a s današnjih protesta bit će upućena poruka da nema odustajanja dok se ne rasvijetli Dženanovo ubistvo i ne kazne oni koji su učestvovali u njegovom sakrivanju.

Memić i njegov advokat Ifet Feraget očekuju da slučaj preuzme Državno tužilaštvo na čelu sa v.d. Gordanom Tadić s kojom su 13. jula održali sastanak.

Ranije je Memića i Ferageta primio Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća kao i drugi članovi VSTV-a. Zatraženo je da se provedu i disciplinski postupci protiv svih tužilaca koji su učestvovali u slučaju Memić za šta je nadležan Ured glavnog disciplinskog tužioca.

Podsjećamo, Memić je u noći 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji zadobio povrede opasne po život, a preminuo je 15. februara na KCUS-u. S njim u društvu tada je bila Alisa Mutap, ali do danas nije otkriveno na koji način je Dženan zadobio smrtonosne povrede.

nap.ba

tačno.net
Autor 21.7.2018. u 10:09