Istorijski trenutak za zaštitu rijeka u BIH: Parlament FBIH zabranjuje gradnju malih hidroelektrana

tačno.net
Autor/ica 24.6.2020. u 09:28

Istorijski trenutak za zaštitu rijeka u BIH: Parlament FBIH zabranjuje gradnju malih hidroelektrana

“Glavna uloga u ovoj priči ne pripada vlastima. Zabrana se nikad ne bi desila da širom Bosne i Hercegovine –  od Une do Bune, Doljanke, Neretvice, od Vrbasa do Željeznice i Kruščice, od Sane do Bjelave, Rzava i Kaljine – čuvari rijeka nisu svojim tijelima štitili rijeke, izloženi batinašima, policiji, prijetnjama, nevremenu. Oni i samo oni su istinski spasioci naših rijeka.”

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH izglasao je zaključak o zabrani gradnje malih hidroelektrana i reviziji svih do sada izdatih dozvola za male hidroelektrane. To predstavlja izuzetno važan u krupan korak u dugogodišnjoj borbi za zaštitu rijeka u našoj državi koje su uništavane ovom vrstom gradnje.

Anes Podić iz udruženja Eko akcija ističe da sa velikom dozom opreza trebamo pristupiti ovoj najavi najvišeg zakonodavnog tijela u FBIH.

Iskustvo iz 2017. godine nas uči da s velikom dozom opreza pristupimo ovom potezu najvišeg zakonodavnog tijela u FBiH. Na tada održanoj tematskoj sjednici o zraku Parlament FBiH je od Federalnog ministarstva okoliša i turizma odlučno zatražio poduzimanje niza konkretnih poteza. Do dana današnjeg Ministarstvo ništa od toga nije uradilo, a zrak u gradovima Federacije je iz godine u godinu sve zagađeniji.

Podić naglašava da u obzir trebamo uzeti i činjenicu da je odluka donesena u izbornoj godini.

“Oprez nalaže i to što je ovo izborna godina. Stranke, opozicione i vladajuće, listom su u strahu za svoje pozicije u opštinama koje su se pobunile zbog nasilja nad rijekama, svjesni da su i mnogi njihovi vijećnici i drugi zvaničnici igrali ulogu u uništavanju ovog najdragocjenijeg prirodnog blaga. Da se ovaj potez ne bi pokazao tek predizbornim manevrom, naša borba se nastavlja – na svim frontovima. Rijeke ćemo čuvati kao i do sada, a istovremeno pratiti svaki korak nadležnih ministarstava, Vlade i Parlamenta. Tri mjeseca ističu 23. septembra.”

Podić je mišljenja da se borba za rijeke Borba za rijeke mora nastaviti i u Republici Srpskoj gdje imamo tek neke naznake da se opštinske vlasti počinju distancirati od energetskih projekata.

“U svemu ovome ulogu igra i Evropska komisija kao i Energetska zajednica – tražit ćemo i od njih da preuzmu odgovornost za to što su svojim ciljevima energetske tranzicije te marginalizacijom zaštite okoliša u pregovorima s BiH, namjerno ili ne, doprinijeli stvaranju  okvira za uništavanje rijeka, što su naši politički i biznis-klanovi zdušno prigrlili.”

Napominjemo i da neki od projekata MHE pripadaju i kompanijama iz Evropske unije.

tačno.net
Autor/ica 24.6.2020. u 09:28