Istražujemo/Godinu dana nakon izbora u Mostaru: Da li su ispunjena predizborna obećanja političara?

tačno.net
Autor 25.1.2022. u 17:42

Istražujemo/Godinu dana nakon izbora u Mostaru: Da li su ispunjena predizborna obećanja političara?

Foto: N1

Više od godinu dana prošlo je otkako su održani Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, a građanke i građani Mostara prvi put su nakon 12 godina imali priliku da biraju lokalnu vlast. Nakon što je Mostar godinama nazivan „gradom slučajem“, u pogledu izbornog procesa, taj epitet konačno je mogao biti uklonjen 20. decembra 2020. godine. No, godinu dana nakon izbora, koliko su izabrani zvaničnici zaista učinili u skladu s onim što su obećavali u predizbornoj kampanji?

Više od 100.000 glasača u Mostaru izabralo je 35 vijećnika u Gradskom vijeću Grada Mostara, a od tada to isto vijeće održalo je 16 redovnih sjednica, na kojim su raspravljali o različitim tačkama od javnog interesa. Ipak, pitanje je koliko su zaista nastojali da ispune obećanja data biračima tokom predizborne kampanje? A upravo to želimo saznati kroz ovaj upitnik.

Cilj ovog upitnika, zapravo, jeste da detektujemo koliko aktivno i na koji način su izabrani dužnosnici obavljali svoj posao u proteklih godinu dana, nakon izbora u gradu Mostaru. Uz pomoć podataka prikupljenih kroz ovaj upitnik želja nam je da predstavimo rad novoizabranih zvaničnika, ali i da napravimo procjenu nivoa svijesti građana o važnosti ispunjavanja predizbornih obećanja, kao platformi na osnovu kojih su novi dužnosnici izabrani.

U svrhu priče na kojoj rade novinari portala Tacno.net bit će potrebno da nam otkrijete koliko zaista pratite ispunjavanje predizbornih obećanja izabranih zvaničnika, da li ste primijetili da su neka od obećanja ispunjena ili neispunjena, da li i sami na neki način potičete nosioce javnih funkcija da ispune svoja obećanja i koliko općenito vjerujete da će ta obećanja biti ispunjena?

Napomena: Svi podaci koje unesete u upitnik koristit će se samo u svrhu istraživanja. Vaša privatnost je zagarantirana, a Vaši lični podaci neće biti objavljeni.

Upitnik možete popuniti u nastavku:

tačno.net
Autor 25.1.2022. u 17:42