Istražujemo/Trgovina glasovima: Da li ste prodali svoj glas na izborima?

tačno.net
Autor 31.10.2022. u 16:28

Izdvajamo

  • Novinari portala Tacno.net kreirali su upitnik sa namjerom da dobiju odgovore od osoba koje su odlučile prodati svoj glas na izborima kako bi detaljnije obrazložili svoje razloge prodaje glasova, da li su se neki pokajali što su prodali svoj glas, u koju svrhu su potrošene te pare koje su dobili od stranaka te šta bi ih na idućim izborima spriječilo da ne prodaju svoj glas za novčanu ili neku drugu korist?

Povezani članci

Istražujemo/Trgovina glasovima: Da li ste prodali svoj glas na izborima?

Glasački listići. Foto: Ilustracija/Armin Durgut/Pixsell

I ovogodišnji Opći izbori u Bosni i Hercegovini nisu prošli bez izbornih malverzacija i krađe glasova. Centralna izborna komisija BiH je podnijela par prijava Tužilaštvu BiH zbog sumnje na krivično djelo – falsfikovanje glasačih listića na više biračkih mjesta. Brojanje glasova još uvijek traje, a na nekim biračkim mjestima vrše se i ponovna brojanja glasova.

Još i prije izbora, nevladine organizacije koje prate izborni proces u našoj državi, naglašavale su da ih posebno zabrinjava trgovina biračkim odborima i kupovina glasova, s obzirom da je zbog inflacije cijena glasa dosegla do 100 eura što je iznos, kako su tvrdili, kojem se bez sumnje teško oduprijeti. S namjerom da saznamo koliko je zastupljena bila kupovina glasova na Općim izborima, novinari portala Tacno.net kreirali su upitnik sa namjerom da dobiju odgovore od osoba koje su odlučile prodati svoj glas na izborima kako bi detaljnije obrazložili svoje razloge prodaje glasova, da li su se neki pokajali što su prodali svoj glas, u koju svrhu su potrošene te pare koje su dobili od stranaka te šta bi ih na idućim izborima spriječilo da ne prodaju svoj glas za novčanu ili neku drugu korist?

NAPOMENA: Svi podaci koje unesete u upitnik koristit će se samo u svrhu istraživanja. Vaša privatnost je zagarantovana, a Vaši podaci neće biti objavljeni!

tačno.net
Autor 31.10.2022. u 16:28