IUI TRANSITION DANCE KOMPANIJA NA FESTIVALU VELENJE

tačno.net
Autor/ica 21.7.2018. u 09:56

IUI TRANSITION DANCE KOMPANIJA NA FESTIVALU VELENJE

Foto: Nemanja Maraš

U okviru Letnjeg Festivala Velenje 29. jula s početkom u 20.30 časova u Domu kulture Velenje biće izvedena predstava Mara Sad u koreografiji Nikole Pavlovića pod mentorstvom Doc. Aleksandra Nikolića u izvođenju IUI Transition Dance kompanije Instituta za umetničku igru.

Ovaj komad Petera Vajsa (u daljem tekstu Mara – Sad), kako ga predstavlja glumačka trupa ludnice u Šarantonu pod vođstvom Markiza de Sad predstavlja groteskno uprizorenje istorijskog događaja. Hibridnost i kontradiktornost narativa, kontrastnost teme i načina na koji se ona obrađuje, zatim zbunjujuća suprotnost značenja teksta i jezika kojim se on saopštava, uvrstili su Mara – Sad u jedno od najzanimljivijih dela moderne dramske baštine. Svojim specifičnim žanrom (baziranim na tragikomediji i groteski), jakim političkim angažmanom i filozofskim promišljanjem o zajednici i promenama u njoj, predstavlja izvanredan poligon na kom će koreografi i izvođači (studenti Instituta za umetničku igru u Beogradu) ostvariti svoje viđenje.

Predstavu izvode Anđelija Jovanović, Andrijana Cvetinčanin, Jelena Radulović, Petar Božović, Marija Tomić, Nikola Pavlović, narator Teodora Sujić i pijanistkinja Ana Spremić.

Gostovanje igrača IUI Transition Dance Company Instituta za umetničku igru podržano je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

tačno.net
Autor/ica 21.7.2018. u 09:56