Izazovi poduzetnica u Bosni i Hercegovini

Nejra Vreto
Autor 8.4.2019. u 14:41

Izdvajamo

  • “Iako postoje kvote, procenat žena na političkim pozicijama u donošenju odluka u zakonodavnim tijelima je i dalje poražavajuće nizak, što nas dovodi do zaključka da su i njihove mogućnosti u preuzimanju inicijativa vrlo slabe i nepodržane od strane vladajućih struktura”,

Povezani članci

Izazovi poduzetnica u Bosni i Hercegovini

Fondacija Boris Divković organizovala je okrugli sto u Srebrenici, 7.4.2019. u Kulturnom centru Srebrenica, a na temu “Izazovi poduzetnica u Bosni i Hercegovini”. Žene u Bosni i Hercegovini nisu ravnopravno zastupljene u svim aspektima društvenog i političkog djelovanja, iako im je pravno zagarantovana rodna ravnopravnost koja se ne implementira.

O zakonskim i pravnim odnosima, kao i uvodnu riječ imala je moderatorica ovog panela, pravnica i zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mirjana Lepić-Marinković:

“Iako postoje kvote, procenat žena na političkim pozicijama u donošenju odluka u zakonodavnim tijelima je i dalje poražavajuće nizak, što nas dovodi do zaključka da su i njihove mogućnosti u preuzimanju inicijativa vrlo slabe i nepodržane od strane vladajućih struktura”, objasnila je Mirjana Lepic-Marinković.

Fondacija Boris Divković okupila je tri žene koje su hrabro krenule u avanturu poduzetništva, odlučne da pokrenu vlastiti posao i budu nezavisne, a to su: Mevlida Mehanović, predsjednica Udruženja povratnica “Podrinjka” iz Srebrenice, Arnela Horman-Drkenda, suvlasnica brenda “Pepetuška” handmade lutke iz Sarajeva i Amela Jusufović, slastičarka i samostalna poduzetnica iz Tuzle.

Sve poduzetnice su se složile da posjeduju zajednički problem a to je manjak podrške od vladajućih struktura, kompleksne administrativne procedure otvaranja vlastitih businessa te naravno marginalizacije žena u poduzetničkim vodama širom Bosne i Hercegovine.

Nejra Vreto
Autor 8.4.2019. u 14:41