Izložba fotografija “Retrospektiva” Toše Mitaševskog

tačno.net
Autor 7.4.2017. u 17:28

Izložba fotografija “Retrospektiva” Toše Mitaševskog

Otvorenje izložbe fotografija “Retrospektiva Toše Mitaševskog”  održat će se 10. aprila 2017. u 19.00 sati. Nakon otvorenja izložbu možete pogledati do 16.4.2017. u periodu od 10.00 do 19.00 sati.

Na izložbi su hronološki postavljene  fotografije koje je Tošo izlagao na međuklupskim izložbama širom Ex Jugoslavije, počev od 1984.g. Na fotografijama se može pratiti, kako njegov lični razvoj kao fotografa, tako i trendovi u crno-bijeloj fotografiji tog vremena.

Kao posebna cjelina iz osamdesetih godina  izdvajaju se kolekcije Ohrid i Dojran, kao najviše nagrađivane kolekcije u tom periodu. Fotografije koje su izložene se nalaze u privatnim kolekcijama. 1994.g. ove fotografije su bile dio izložbe Pejsaži- Bosanske planine i makedonska jezera u Galeriji MAK.

U periodu od marta do septembra 1993.g. u zgradi na liniji razgraničenja, poznatoj kao Loris, nastala je kolekcija  Soba njenih uspomena, kao drugačije viđenje ratnih strahota. Autor i model su živjeli u zgradi u kojoj su fotografije snimljene. Interesantno je da je za svaku fotografiju napravljen samo po jedan snimak, jer su filmovi u to vrijeme bili dragocjeni. Plakat i fotografije su originali sa prve izložbe održane u septembru 1993.g. u Galeriji MAK.

Iz ratnog perioda je i kolekcija Vijećnica. Neke od  fotografija su korištene  prilikom obnove ovog simbola Sarajeva da bi se što vjernije uradili detalji na pojedinim stubovima.

U poslijeratnom periodu kao teme Tošinih fotografija ponovo dominiraju priroda i portreti. Jedan od rijetkih izleta u kolor fotografiju je kolekcija Cvijeće, predstavljena u projektu 3-2-1(Tri godine-Dva umjetnika-Jedan grad) realizovanim sa Serge Marcoux, 1999.g. u Galeriji MAK.

TOŠO MITAŠEVSKI

27.04.1960. – 13.03.2016.

Tošo Mitaševski rođen je  u Sarajevu, gdje je završio gimnaziju i diplomirao na Ekonomskom fakultetu.

Prve  kontakte sa fotografijom ostvaruje u osnovnoj školi, u svojoj 11-oj godini, a 1984. godine prvi put izlaže na kolektivnoj izložbi u Rovinju, u Hrvatskoj, kao član Foto kluba „Mašinac“. U periodu od 1984. do 1992. godine izlagao je na većini izložbi fotografija u Jugoslaviji i tako se svrstao među najaktivnije fotografe osamdesetih godina u Bosni i Hercegovini. Bio je jedan od osnivača Šestoaprilskog salona fotografije Sarajevo, član Predsjedništva Foto saveza BiH, član Savjeta Galerije fotografija Novi grad, te Savjeta časopisa „Fotografija“. Tokom svoje fotografske karijere bavio se i edukacijom mlađih generacija fotografa.

Po završetku studija, Tošo Mitaševski je počeo raditi u novinsko-izdavačkoj kući „Revija press“ kao fotoreporter, a u ratu je radio za magazine „Žena 21“ i „Corridor“, te sarađivao sa dnevnim listom „Oslobođenje“, te drugim dnevnim i sedmičnim publikacijama. U periodu od marta do septembra 1993. godine nastala je izložba fotografija iz opkoljenog Sarajeva „Soba njenih uspomena“.

Poslije rata nastavio je saradnju sa već spomenutim  listovima, te sa ekološkim časopisom „Fondeko“. Radio je fotografije za više kataloga, reklama, kalendara i promo CD za nekoliko izdavačkih kuća. Imao je objavljene radove u časopisima „Le Mond“ i „Baslerzeitung“.

Radovi su mu publikovani  u knjigama:

„Sarajevo 92-96“, Sarajevo, 1997.

„Hirurgija u ratu“, Sarajevo, 1997.

„Historijsko-turistički vodič Sarajeva“, Sarajevo, 2004.

Učestvovao je na oko 150 kolektivnih izložbi, na kojima je dobio 32 nagrade, a među značajnijim su:

 1. New York, USA, “Srebrenica Massacre, Genocide and Aftermath”
 2. Veli Lošinj, Hrvatska, “Prirodi treba čovjek”
 3. Sarajevo, Collegium Artisticum
 4. Belgija, Zenica, Travnik
 5. Gradačac
 6. Sarajevo
 7. Sarajevo
 8. Sarajevo
 9. Brighton, Velika Britanija, Andora
 10. Banjaluka (I nagrada), Strumica
 11. Skopje
 12. Mostar, Sarajevo
 13. Zagreb (I nagrada), Dubrovnik (II nagrada), Bosanska Dubica (I nagrada)
 14. Smederevo (II nagrada)
 15. Doboj (pohvala)
 16. Bijeljina (I i III nagrada)

Samostalne izložbe:

2016. Sarajevo, IUS Sarajevo, „Soba njenih uspomena“

2016. Sarajevo, Noć Muzeja-Historijski muzej, „Soba njenih uspomena“

2015. Sarajevo, galerija MAK, „Soba njenih uspomena“ – 20 godina od prve postavke

2015. Tuzla, Fotografije

2015. Doha, Qatar, „Soba njenih uspomena“

 1. Đurđevac, Hrvatska, „Soba njenih uspomena“
 2. Skopje, Makedonija, Muzej grada Skopja, „Soba njenih uspomena“
 3. Sarajevo, galerija Novi grad, „Cvijeće“
 4. Sarajevo, galerija MAK, „3-2-1“ (Tri godine – Dva umjetnika – Jedan grad), sa Serge Marcouxom
 5. Sarajevo, galerija Ružičnjak, „Fotografije“
 6. Tuzla, Gradska galerija, „Soba njenih uspomena“
 7. Sarajevo, galerija MAK, „Pejzaži“
 8. Sarajevo, galerija MAK, „Soba njenih uspomena“
 9. Ljubljana, Slovenija, galerija Atrij, „Fotografije“

Osnovne teme i žanrovi u autorskoj fotografiji bili su mu rad sa modelima u enterijeru i eksterijeru, pejzaž, a preferirana tehnika je crno-bijela fotografija, sa povremenim izletima u kolor fotografiju.

Tošo Mitaševski je bio član Asocijacije za umjetničku fotografiju Bosne i Hercegovine sa  zvanjem  Kandidat za majstora fotografije i član Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine.

tačno.net
Autor 7.4.2017. u 17:28