Izložba o Jasenovcu u UN ponovo ‘svađa’ Srbiju i Hrvatsku

tačno.net
Autor 26.1.2018. u 09:36

Izložba o Jasenovcu u UN ponovo ‘svađa’ Srbiju i Hrvatsku

foto: HRT

Hrvatska je optužila Srbiju da izložbom o Jasenovcu u sedištu Ujedinjenih nacija “manipuliše i plasira lažne podatke”, a stradanja žrtava u tom ustaškom logoru iz Drugog svetskog rata koristi u “propagandne svrhe”.

“Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova osuđuje pokušaj da se prostor UN-a postavljanjem srpske izložbe o logoru Jasenovac iskoristi za manipulacije i plasiranje lažnih podataka”, prenela je agencija Hina navode hrvatskog Ministarstva.

Ministarstvo je ocenilo da organizovanje izložbi na takav način “ne doprinosi pomirenju, izgradnji poverenja i razvijanju dobrosusedske saradnje u jugoistočnoj Evropi” i ukazalo da o izložbi nisu bili ni informisani stručnjaci i institucije u Hrvatskoj.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je prethodno, povodom otvaranja izložbe “Jasenovac-pravo na nezaborav” u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, da je važno ukazati na zločine koji su odneli stotine hiljada života i koji ne smeju biti zaboravljeni, prenosi Beta.

Dačić je u Njujorku rekao da se prvi put u istoriji UN biti otvara izložba koja je posvećena Holokaustu i genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru Jasenovac i drugim logorima smrti koji su se nalazili na teritoriji bivše NDH.

“Smatramo da je veoma bitno da se u opštem pokretu koji se zalaže za relativizaciju zločina, rehabilitaciju zločinaca, još jednom istaknu zločini koji ne smeju biti zaboravljeni, zločini koji su doveli do toga da na stotine hiljada ljudi izgubi život. Ova izložba nije uperena ni protiv koga, osim protiv zločinaca i onih koji žele da se to zaboravi i izbriše”, rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je zbog toga dat naziv “Pravo na nezaborav”, na sećanje na Holokaust, na genocid koji se dogodio u koncentracionom logoru Jasenovac.

“Ovo je prilika da ceo svet, u sedištu međunarodne organizacije, sazna pojedinosti, jer je koncentracioni logor Jasenovac bio jedini logor u Evropi koji nije bio pod nacističkom upravom, njime su upravljale ustaše. U drugim koncentracionim logorima smrt je bila stavljena na neki način pod fazu industrijalizacije – nepoistovećivanje onih koji su vršili zločine sa žrtvama. U Jasenovcu se baš po načinu ubijanja ispoljavala ta mržnja prema ljudima. Najveće žrtve bili su Srbi, Jevreji i Romi”, kazao je Dačić.

On je zahvalio preživelim logorašima koji će prisustvovati izložbi, navedeno je u saopštenju.

“Želja je da se ovo ne zaboravi i ne dozvoli relativizacija i rehabilitacija zločina”, rekao je u Njujorku šef srpske diplomatije, dodajući da je bilo “mnogo otpora od strane jedne države, u Ujedinjenim nacijama, da se ova izložba organizuje”.

MSP Srbije je navelo da je ovo najveća i najmonumentalnija izložba koja će prvi put biti postavljena u UN o Jasenovcu sa sedam tona opreme i eksponata koji će na multimedijalni način Srbiju predstaviti kroz srpsko-jevrejski projekat povodom obeležavanja Međunarodnog dana Holokausta, 27. januara.

Izložba “Jasenovac – pravo na nezaborav”, prva je izložba međunarodne GH7 ekspertske grupe istoričara iz sedam zemalja u Ujedinjenim nacijama, 72 godine nakon Drugog svetskog rata.

RSE

Tagovi:
tačno.net
Autor 26.1.2018. u 09:36

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija