Izložba: Zatiranje istorije i sećanja

FHP
Autor 12.5.2017. u 14:04

Izložba: Zatiranje istorije i sećanja

SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu i Fond za humanitarno pravo organiziraju otvaranje izložbe Zatiranje istorije i sećanja koja će se održati 27. maja 2017. godine u 19:00 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Beograd (Birčaninova 21).

Izložba se sastoji od fotografija, video zapisa, svedočenja očevidaca i dokumenata koji govore o ogromnim razmerama uništene kulturne baštine tokom oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Postavka se oslanja na istoimeni narativ, koji prikazuje kako su teški zločini nad kulturnim, istorijskim i verskim nasleđem, počinjeni tokom ratova u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, istraženi, rekonstruisani i procesuirani pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Prema oceni eksperata za očuvanje kulturne baštine, uništavanje istorijskih, verskih i kulturnih građevina i lokaliteta tokom oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji predstavlja najveće razaranje na tlu Evrope posle Drugog svetskog rata. Uništavanje je bilo namerno i u službi progona određene etničke zajednice sa prostora koji se želeo osvojiti. Tako su tvorevine koje su nekada ujedinjavale narode postale mesta koja ih razdvajaju, često i nakon njihove obnove. Izložba koju ćemo predstaviti javnosti u Srbiji nastoji da doprinese javnoj debati o obimu i posledicama uništavanja kulturnog nasleđa naroda bivše Jugoslavije.

Ona, takođe, nastoji da proširi vidike i izvan sudskog procesuiranja ovih zločina pred Haškim tribunalom, i doprinese sveobuhvatnijoj diskusiji o značaju kulturnog, verskog i istorijskog blaga na našim prostorima.

Na postavci i realizaciji izložbe učestvovali su istaknuti ratni fotografi, brojne arhivske i muzejske institucije, te ugledni međunarodni eksperti za kulturnu baštinu Helen Walasek, Andras Riedlmayer i Colin Kaiser. Kustoskinja izložbe je Branka Benčić iz Hrvatske.

Povodom otvaranja izložbe biće održan razgovor sa posetiocima i stručnjacima za očuvanje kulturne baštine i negovanje sećanja na ratna stradanja ljudi, zajednica i kulturnih tvorevina. U razgovoru će učestvovati i Dr Milena Dragićević Šešić, redovna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i voditeljka UNESKO katedre za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Pozivnica-Zatiranje-istorije-i-sećanja

FHP
Autor 12.5.2017. u 14:04