IZLOŽBOM DOKUMENTARNE GRAĐE O FK VELEŽ, OTVOREN TREĆI FESTIVAL „ROĐENOM GRADU“

Zlatko Serdarević
Autor/ica 15.2.2018. u 11:56

IZLOŽBOM DOKUMENTARNE GRAĐE O FK VELEŽ, OTVOREN TREĆI FESTIVAL „ROĐENOM GRADU“

Članovi Udružernja građana „Mostarski  Rođeni“  već treću godinu za četrnaesti februar – Dan oslobođenja Mostara od fašizma organizuju festival pod sloganom „Voljenom gradu“, dajući svoj prilog obilježavanju ovog značajnog datuma u istoriji Mostara, kojim se želi ukazati na značaj mira, vrijednostima zajedničkog života i potrebi njegovanja svjetlih tradicija utemeljenih u djelovanju FK Velež kroz povijest. Izložba, koncipirana na ideji da se pokaže kontinuitet djelovanja Veleža od osnivanja do danas, dakle u rasponu od 96 godina, sa akacentom na Veležov turnir- 14. februar, pruža niz izložaka preko kojih se može pratiti nastanak, razvoj i uzleti ovog kluba na domaćoj i međunarodnoj sceni, posebno u kupu UEFA.

Zahvaljujući autorima izložbe Enesu Vukotiću, Zlatku Serdareviću i Mehi Huskoviću posjetioci su u prilici da vide niz generacija Rođenih predvođenih iskusnim trenerima od kojih čelno mjesto zauzima legendarni Sulejman Rebac, tvorac zlatne generacije iz sedamdesetih godina,  koju je predvodio trifolium BMV-Bajević, Vladić, Marić.

O izložbi je na otvaranju govorio jedan od koautora izložbe Zlatko Serdarević podsjetivši da je Velež od svog osnivanja imao ideju njegovanja zajedničkog života i borbe za  ljudska prava i slobode svakog  građanina bez obzira na sve razlike.

-Pogledamo li ove eksponate uočićemo svu složenost i polivalentnu ulogu Veleža u gradu Mostaru pa i šire u Hercegovačkim okvirima. Svako njihovo gostovanje, u vijeme prvih decenija rada,  sa klubovima slične orijentacije u Dalmaciji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini  i Srbiji,  predstavljalo je izraz povezivanja i učvrščivanja veza u cilju borbe za ljudska prava i slobode. U tom pogledu Velež je imao najveću ulogu potvrđujući se i u vrijeme velikih iskušenja Drugog svjetskog rata, kada su gotovo svi fudbaleri zajedno sa rukovodstvom kluba, branili slobodu kao izraziti antifašisti i time se pridružili evropskim zemljama sa jedinstvem ciljem-da slome povampireni fašizam.

Iako je danas Velež opterećen nizom nepovoljnih okolnosti u uslova u kojima djeluje, on upsijeva sačuvati svoje dostojanstvo ostajući čvrsto privržen tradicijama koje su trasirale brojne prethodne prethodne generacije, kazao je Serdarević.

Ukazujući na ulogu koju danas ima Udruženje građana Mostarski rođeni predsjednik ove asocijacije Mirza Hadžić je kazao:

-Mi u Udruženju ćemo i dalje maksimalno djelovati u svim pravcima da našem Veležu pomognemo što više možemo, a sve u cilju da Rođeni što prije postanu respektabilan faktor u najelitnijem takmičenju odnosno Premijer ligi i da ponovo zakorači na međunarodnu scenu.

Izloženo je petanest panela sa fotografijama,  plakatima, turnirskim  afišama, statistikama i drugim materijalom koji svjedoči o razvojnom putu kluba.

Čin  otvaranja  III  Februarskog  fesitivala obogatio je nastup Mostarskih kiša izvodeći pod dirigovanjem prof. Amre Dugalić nekoliko prepoznatljivih kompozicija. U drugom dijelu programa nastupili su sastavi ME Gusta duo i Keramičari. Festival se nastavlja i večeras u Muzičkom centru Pavarotti gdje će gosti moći uživati u dobroj muzici.

Zlatko Serdarević
Autor/ica 15.2.2018. u 11:56