Izvlačili javni novac: Ivo Sanader dobio 8 godina zatvora, krivim proglašen i HDZ

tačno.net
Autor 13.11.2020. u 10:59

Izvlačili javni novac: Ivo Sanader dobio 8 godina zatvora, krivim proglašen i HDZ

Prva nepravomoćna presuda Županijskog suda u ovom slučaju izrečena je prije šest godina, a druga danas, izvještava 24sata.hr.

Sanader je uhapšen u Austriji u decembru 2010. Protiv njega je pokrenuto nekoliko sudskih postupaka koji traju i danas. U prvoj presudi za Fimi mediju Sanader i HDZ su proglašeni krivima za izvlačenje 70 miliona kuna iz državnih institucija i firmi.

Krivima su proglašeni bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, stranačka blagajnica Branka Pavošević, vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak i bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček, a svima su izrečene i zatvorske kazne, uslovne i bezuslovne.

HDZ je kažnjen s 5 miliona kuna i oduzimanjem protupravne koristi od 24,2 miliona kuna.

HDZ se branio da su nezakonitosti počinjene bez znanja stranačkih tijela te da bi Sanader i ostali HDZ-u zbog materijalne i reputacijske štete trebali vratiti 50 miliona kuna. Sanader se branio da je nevina žrtva političkog progona.

Što je Fimi medija? To je firma koja je, kako tvrdi tužilaštvo, javnim preduzećima prema Sanaderovu nalogu obavljala razne usluge, za koje je fakturirala višestruko više račune. Razlika, tj. višak novca išao je u crni fond HDZ-a iz kojeg su se potom finansirale aktivnosti stranke, ali i pojedinaca.

Novac je izvlačen ne samo iz javnih firmi, nego i iz ministarstava.

HDZ je u prvoj presudi proglašen krivim jer je krivnja stranke ustanovljena prema krivnji njenog lidera. U međuvremenu su neki akteri promijenili iskaze, a drugi umrli. Branka Pavošević je prvi put rekla kako joj je naloge davao Sanader, dok je drugi put rekla kako su joj naređivali Ivan Jarnjak i Branko Vukelić te Mladen Barišić.

Preminula je i Nevenka Jurak, vlasnica Fimi medije, koja je na prvom procesu priznala, a na drugom zanijekala krivnju.

Sanader je rekao da mu je sve odobravalo Predsjedništvo stranke. HDZ se ogradio od Sanadera. Ukratko, sve se pretvorilo u vrzino kolo, a javnost je sve zaboravila. U deset godina viđeno je bezbroj pravnih manevara, otezanja, žalbi i sličnih alata iz pravničke struke.

Prvu presudu Županijskog suda ukinuo je Vrhovni sud koji je zaključio da suđenje nije bilo pravično.

klix.ba

Tagovi:
tačno.net
Autor 13.11.2020. u 10:59