Javni razgovor: “Kako pamtiti Srebrenicu”

tačno.net
Autor 6.7.2017. u 17:08

Javni razgovor: “Kako pamtiti Srebrenicu”

Javni razgovor pod nazivom “Kako pamtiti Srebrenicu“ biti će upriličen u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH 10.7.2017. godine u 20.00 sati, a u njemu će sudjelovati: Marko Attila Hoare, Emir Suljagić, Vahidin Preljević, Selvedin Avdić, Muamer Spahić, Damir Arsenijević i Kenan Zekić.

Srebrenica je jedan od općeprihvaćenih simbola rata protiv Bosne i Hercegovine, ali i simbol ljudskog stradanja te anticivilizacijske politike u Europi na kraju 20. stoljeća. Možda i najteže pitanje s kojim se suočava jedna zajednica nakon pokušaja njezina potpunog uništenja jeste pitanje kako pamtiti zločin ovakvih razmjera!? Kakvo je mjesto srebreničkog genocida u kolektivnom, komunikativnom i kulturnom pamćenju Bosne i Hercegovine, ali i pamćenju Europe i svijeta? Kako strategiju kulturnog pamćenja orijentirati tako da srebrenički genocid postane simboličko mjesto globalne nepravde, zločinačke politike te sumraka civilizacije!?

Izlazak iz štampe knjige Srebrenica MCMXCV Izdavačke kuće Vrijeme povod je da se povede javni razgovor o svim tim pitanjima koja nadilazi granice bosanskohercegovačke diskurzivne zajednice.

tačno.net
Autor 6.7.2017. u 17:08