Je li država digla ruke od bh. privrede i privrednika?!

tačno.net
Autor 1.11.2017. u 12:39

Je li država digla ruke od bh. privrede i privrednika?!

foto: capital.ba

Negativan odgovor na inicijativu Instituta za razvoj mladih KULT koju je podržalo više od 30.000 bh. privrednika da se rok za plaćanje PDV-a pomjeri sa desetog na zadnji dan u mjesecu, te da se smanji dnevna zatezna kamatna stopa za kašnjenje u plaćanju PDV-a, stigao je samo mjesec dana nakon što je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić javnim saopćenjem istu podržao.

U odgovoru na zastupnička pitanja državnog parlamentarca Saše Magazinovića, između ostalog, stoji da ovakva inicijativa nije prihvatljiva iz nekoliko razloga kao što su nužnost promjena zakonskih i podzakonskih akata, promjena poslovnih procesa u administraciji, ugroženo izmirenje obaveza UIO prema poreskim obveznicima u vidu povrata sredstava, ugroženo finansiranje međunarodnih obaveza tj. servisiranje inostranog duga, troškovi uvođenja ovakvog sistema naplate PDV-a…

Uzimaju li donosioci odluka, prilikom formiranja ovakvih odgovora, u obzir sve nužnosti sa kojima se suočavaju mali bh. privrednici?

Nismo sigurni koliko je ovakva odluka Vijeća ministara BiH ishitrena, a koliko je bilo ishitreno javno saopćenje predsjedavajućeg, s obzirom da je riječ o dva potpuno kontradiktorna stava.

Iz tog razloga, Institut za razvoj mladih KULT insistira na razumijevanju potreba i problema privrednika, ali i utemeljenosti stavova institucija i predstavnika vlasti na stručnim analizama, dokazima, argumentima i činjenicama.

Očekujemo da se ovom pitanju svi uključeni temeljitije posvete, te da ovako važno pitanje bude predmet javne diskusije i da svi koji odlučuju zajednički pronađu obostrano prihvatljivo rješenje.

Inicijativa Instituta namijenjena je malim privrednicima, da im se omogući da PDV plaćajuposljednjeg dana u mjesecu, dok bi velike kompanije i dalje plaćale po starom, odnosno do 10. u mjesecu. Zbog toga nije bilo opasnosti za narušavanje likvidnosti budžeta.

Takva praksa postoji u 22 evropske zemalje, ali i susjednim državama. Inicijativa predviđa i smanjenja zatezne kamate za svaki dan kašnjenja u plaćanju PDV-a sa stope 0,04 posto na 0,02 posto, jer kako trenutni zakon nalaže, mali privrednici se zadužuju da bi platili PDV do 10. u mjesecu, a plaćanje zateznih kamata prema trenutnim odredbama skuplje je nego kreditno zaduživanje kod komercijalnih banaka.

Sve predložene izmjene su u skladu sa Direktivom Vijeća Europske unije 2006/112/EZ, na kojoj se zasnivaju nacionalna poreska zakonodavstva zemalja Europske unije.

Pitamo se zašto onda porezni sistem povoljniji za malu privredu i privrednike ne može funkcionisati i u BiH.

tačno.net
Autor 1.11.2017. u 12:39

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija