Kad se zakoni krše, kome se gleda kroz prste?

tačno.net
Autor 12.5.2017. u 12:24

Kad se zakoni krše, kome se gleda kroz prste?

Centru za životnu sredinu je dostavljena Odluka Ustavnog suda Republike Srpske kojom se utvrđuje da Odluka o donošenju izmjene dijela Regulacionog plana za prostor definisan ulicama: Vuka Karadžića, I Krajiškog korpusa, Milana Radmana, Dr Mladena Stojanovića i Kralja Petra I Karađorđevića, koju je u januaru 2016. godine donijela Skupština grada Banjaluka, nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o sprovođenju odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH.

Inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o donošenju regulacionog plana koji obuhvata prostor bivšeg Radija Banjaluka smo podnijeli u maju prošle godine. Bili smo podstaknuti činjenicom da institucije mimo zakonskih procedura izlaze u susret investitoru, a na uštrb javnog interesa. Ovakvim postupkom je uništen objekat koji je dio ambijentalne cjeline koja se nalazi na Privremenoj listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, te prijeti opasnost da Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine ukine najviši status zaštite cijeloj ambijentalnoj cjelini“, izjavila je Jelena Brkić, koordinatorica Inicijative Naš prostor u Centru za životnu sredinu.

Izmjenom Regulacionog plana na lokalitetu ambijentalne cjeline planirano je uklanjanje postojećeg objekta te izgradnja poslovnog objekta ugostiteljske i turističke namjene kao i prateće infrastrukture. Međutim, radovi na uklanjanju postojećeg i izgradnji novog objekta su započeli prije nego što je pomenuti Regulacioni plan usvojen. Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je još krajem 2014. godine izdalo građevinsku dozvolu za rekonstrukciju objekta stare zgrade Radija, a po Zakonu o uređenju prostora i građenju pod rekonstrukcijom se ne podrazumijeva rušenje objekta.

Da su investitor i institucije poštovali procedure predviđene Ustavom i zakonima ne bi se pristupilo rušenju objekta. Niko pa ni „Integra inženjering“ ne smije biti iznad Ustava i zakona te je jasno da institucije same krše pravila. Na taj način podstiču investitore da se ponašaju bahato, započinju radove bez dozvola, a što jasno govori da su u sprezi sa nadležnim koji im obećavaju da će ih zaštititi, taman i na štetu države i njenih građana“, izjavio je Viktor Bjelić, koordinator Arhus centra u Centru za životnu sredinu.

Pravna savjetnica Centra za životnu sredinu koja je radila na slučaju ističe da ovaj slučaj može imati loše posljedice na formiranje pravne prakse i da su ovakvi propusti od strane nadležnih nedopustivi u pravnom sistemu bilo koje države.

Nakon medijskih objava o Odluci Ustavnog suda čitali smo izjave gradskih vlasti da je ova odluka donijela više štete nego koristi, ali nismo mogli čuti kako je ovakav postupak Skupštine grada bio u korist samo jedne osobe te kako neodgovorno postupanje institucija potencijalno može imati velike finansijske posljedice po sve budžetske korisnike. Želimo da ovaj slučaj bude podsjetnik svim institucijama da u budućnosti ne smiju izdavati dozvole mimo regulacionih planova i u potpunosti sagledanog pravnog okvira. Takođe želimo da ovo bude podsjetnik svima nama, građanima, da odluke poput ove u naše ime donosi nekolicina osoba kojima dajemo mandate i koje plaćamo, a oni iz lične koristi ili pritisaka odlučuju na štetu javnog interesa“, dodala je Jelena Brkić.

Na institucijama je da odluče na koji način će sprovesti Odluku Ustavnog suda, obzirom da je investitor gotovo završio radove. Dalje pravne posljedice po Grad i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, koje je izdalo građevinsku dozvolu, bi mogle biti finansijske, ukoliko se investitor odluči na tužbu, te očekujemo da će protiv odgovornih lica biti pokrenut barem disciplinski postupak.

tačno.net
Autor 12.5.2017. u 12:24