Kako Mostarci troše pare od dijaspore i koliko ona finansira grad Mostar?

tačno.net
Autor 27.7.2021. u 09:23

Kako Mostarci troše pare od dijaspore i koliko ona finansira grad Mostar?

U 2020. godini dijaspora je u Bosnu i Hercegovinu poslala 2,5 milijardi maraka. To je za gotovo pola milijarde manje novca nego u godini prije pandemije, a iz Centralne banke BiH kažu da doznake bh. dijaspore čine oko 8,5 posto ukupnog BDP-a. Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec april iznosila je 990,00 KM, a Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec juni iznosi oko dvije hiljade KM.

U svrhu priče na kojoj radi portal Tacno.net, a koja se tiče novčanih sredstava koje dijaspora šalje u Mostar (užoj i široj porodici, prijateljima, komšijama, itd.) te koja je u direktnoj relaciji sa niskim platama, a rastućim cijenama namirnica, molimo vas da ispunite upitnik koji će nam pomoći da dobijemo bolji uvid u standard i način života građana/ki Mostara i značaj novčane pomoći koju mostarska dijaspora pruža. Unaprijed se zahvaljujemo na vašoj podršci.

NAPOMENA: Svi podaci koje unesete u Upitnik koristit će se samo u svrhu istraživanja. Vaša privatnost je zagarantirana, a Vaši lični podaci neće biti objavljeni.

UPITNIK:

tačno.net
Autor 27.7.2021. u 09:23