Kako prepoznati najgoru od svih nepismenosti – političku?

Edin Osmančević
Autor 23.5.2022. u 15:36

Kako prepoznati najgoru od svih nepismenosti – političku?

Ilustracija: šg

  1. Politički nepismena osoba je ponosna i busa se u grudi govoreći kako mrzi politiku. Razlog svoje lijenosti i nerada stalno traže u nekom (nečem) drugom i smatraju kako se izborima ništa neće promijeniti. Svojom pasivnošću (neutralnošću) upravo one daju podršku destruktivnim snagama u BiH!
  2. One niti čuju, niti vide iako su im i uši i oči zdrave! Savršeno vide, savršeno čuju ali se odriču onog što im je dala majka priroda! Ne žele da zamaraju svoj”intelekt” jer osim njihovih porodica, vlastitog dvorišta i stanja na bankovnom računu ništa drugo nije važno, niti ih interesuju kako je drugim!
  3. One savršeno funkcionišu na Zapadu gdje je sistem manje – više funkcionalan a kada trebaju da grade taj isti sistem, onda „dobiju glavobolju“ pravdajući se ”kako su jako zauzete i kako nemaju vremena”!
  1. One bi rado sjedile za istom sofrom, jeli iz iste tepsije i točili vodu iz istog bokala al’ da to ne budu oni koji će se angažirati i suzbijati kriminal, korupciju, nepotizam i ostale devijacije u društvu! Jer im mečka još nije zakucala na vrata!
  1. To su one osobe koji bi, da im djeca idu u najbolje škole i obdaništa, da imaju funkcionalan buss-transport do škole i da im djeca imaju kvalitetnu ishranu u školskoj kuhinji a da plate što manji porez! Drugi će to platiti umjesto njih!
  1. To su one osobe koje se žale na dugo vrijeme čekanja u bolnicama kako bi dobile zdravstvenu zaštitu i tretman ali ih ”zaboli glava” od pomisli da moraju odlučivati kako i na koji način se raspodjeljuju sredstva za zdravstvo iz državnog budžeta!
  1. To su one osobe koje su spremne prodati za 50 KM svoju čast i svoj obraz na izborima a onda gladovati 4 naredne godine dok ih neko opet ne kupi onim istim parama koje su poreski obveznici platili političkim kriminalcima i lešinarima!
  1. To su nepismeni ljudi koji zbog toga što ne izlaze na izbore prisiljavaju svoju djecu da napuste domovinu tražeći posao na Zapadu!
  1. To su one osobe koje se mire sa bijedom i siromaštvom u kome žive – ”Samo nek se ne puca!”
  1. Biti politički nepismena je biti glupa osoba. Ne samo da ste se odrekli onog što čini svaki društveni fundament po kojoj vlast dolazi iz naroda – vi ste dali legitimitet potkapacitiranim ljudima da oblikuju vaše živote stavljajući nas sve u  mračne tamnice iz kojih nema izlaza dok se upravo VI ne „probudite“!

Edin Osmančević
Autor 23.5.2022. u 15:36