Kandidatura Tvrtka Milovića za direktora BHT je HDZ-ovo ruganje ubijenoj sarajevskoj djeci

tačno.net
Autor/ica 23.1.2018. u 12:46

Kandidatura Tvrtka Milovića za direktora BHT je HDZ-ovo ruganje ubijenoj sarajevskoj djeci

Građanski savez (GS) sa gnušanjem osuđuje HDZ-ovu kandidaturu opskurnog novinara i megafona čovičevske propagandne mašinerije Tvrtka Milovića za direktora javnog servisa Bosne i Hercegovine.

GS podsjeća javnost da je Milović, novinar portala „Dnevnik.ba“, autor između ostalih tekstova čiji je sadržaj šovinističkog karaktera, autor i sljedeće izjave: „Kada sam stigao u Sarajevo 2007. govorilo se o 900 djece. Kasnije je (naravno) zaokruženo na 1000. Kada je bila Pašovićeva izložba sa stolicama već je bilo 1100 malih stolica za ubijenu djecu. Evo sad vidim naraslo do 1602. Jadna djeca…“

Građanski savez smatra da HDZ-ova kandidatura Milovića za mjesto direktora BHT-a najbolja mjera HDZ-ove politike i najzornije pokazuje ciljeve ove stranke. Ruganje djeci ubijenoj u opsadi Sarajeva ne može kao vrijednost imati mjesta u glavnom toku javnosti ove zemlje. Takav govor i vrijednosti na kojima se temelji možda imaju mjesta na opskurnoj krajnjoj desnici, ali ne i u glavnom toku ove zemlje. To je naprosto anticivilizacijski čin.

Mi u GS-u smatramo da ništa ili malo šta ne govori ni o stvarnim stavovima Dragana Čovića i HDZ-a tako rječito kao kandidatura Tvrtka Milovića. Milovićevo ruganje djeci ubijenoj tokom opsade Sarajeva ne može biti korak u pravcu smirivanja, ne može biti korak u dobroj vjeri i dobroj namjeri, njegova isključiva namjera je guranje prsta u oko i daljnja eskalacija.

Građanski savez smatra da je i sama činjenica da je ovakav kandidat uopšte u konkurenciji skandalozna sama po sebi. Činjenica da je kandidatura stranke u vlasti ukazuje na to da HDZ traži da negiranje zločina, pritom pravosudno utvrđenih, postane opšteprihvaćeni standard. Podsjećamo, dvojica generala tzv. VRS su osuđena, jedan od njih na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina počinjenih tokom opsade Sarajeva.

Mi u GS-u nismo iznenađeni, utoliko više što ni sam Čović nikada nije našao za shodno da vjerodostojno demantuje navode o vlastitom (sa)učesništvu u izrabljivanju nezakonito zatvorenih civila za prisilni rat. Čović se također fotografisao zagrljen sa pravosnažno osuđenim ratnim zločincem, Dariom Kordićem.

Mi u GS-u ćemo za Milovićevo imenovanje smatrati odgovornim HDZ-ove partnere u vlasti, SDA i SBB. Ukoliko SDA i SBB pristanu na Milovićevo imenovanje za direktora BHT-a, sami će se svrstati na istu stranu istorije na kojoj je i HDZ, zajedno sa drugim negatorima genocida.

GS ovim putem poziva i druge političke aktere, uključujući i one koji su nas tako brzo spremni optužiti za radikalizam, da ne ostanu sjediti skrštenih ruku i zatvorenih usta. I da barem jednom, jasno i artikulisano kažu da relativizacija ratnih zločina nemaju mjesta na javnom servise Bosne i Hercegovine koji svi plaćamo putem RTV takse. U protivnom njihova šutnja se može samo i isključivo razumjeti kao (prešutno) odobravanje herceg-bosanske politike apartheida.

tačno.net
Autor/ica 23.1.2018. u 12:46