Katalonija na Balinovcu

Gradimir Gojer
Autor 6.10.2017. u 22:46

Izdvajamo

  • Moglo bi doći do niza novih političkih komplikacija koje su plod zajedničkog djelovanja hrvatskih i srpskih nacionalista u BiH, predvođenih Draganom Čovićerm i Miloradom Dodikom. Samo naivni građani „sedirani“ onom sad već čuvenom rečenicom jednog bh. političara da je za rat potrebno dvoje mogu nakon Katalonije na Balinovcu mirno zaspati sljedeće noći. Ja već dugo mirno ne spavam. Hvala Valentinu Incku i Vijeću za provedbu mira (?) u BiH za daljnje nemirne snove i noćne more savjesnih bh. građana.

Povezani članci

Katalonija na Balinovcu

Foto: klix.ba

Mostar, u kojem političke neuralgije traju, sad već decenijama, zahvaljujući neučinkovitosti međunarodne zajednice, posebno Vijeća za provedbu mira u BiH, ponovo je u centru ne samo bh. pozornosti…

Na ogradi onkraj biskupskih dvora osvanula je politički krajnje destruktivna „inačica“ sa situacijom u Kataloniji… Hrvatski ultranacionalisti uz potporu katalonskoj separatističkoj žudnji dometnuli su: „Mi smo sljedeći“. Naravno, sve pod zastavom paradržavne tvorevine zloglasne ustašoidne Herceg-Bosne. Nadaju se ti antibosanskohercegovački orijentirani veličatelji hrvatstva da će uspjeti doći do hrvatskoga „velekantona“ u Bosni i Hercegovini. Nažalost, to koincidira s izjavom brata im po nerealnim snovima Milorada Dodika da treba početi razmišljati o „mirnom razlazu unutar BiH“!??! Te opasne analogije s katalonskim scenarijem u mostarskom naselju Balinovac ne bi smjele ostati bez odgovora.

Na potezu je Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH, ali prije svega bosanskohercegovačke patriotske snage. Oni moraju zadati adekvatan udarac novom u nizu ataka na bh. državnost. Iako bi bilo logično da djeluju sudbeni organi i policija jer Herceg-Bosna je neprijateljsko paradržavno tkivo, kojeg se svi normalni građani BiH sjećaju sa zebnjom i golemom nelagodom. Ali tamo gdje počinje logika, prestaje Bosna i Hercegovina. Pojava novih separatističkih žudnji u Mostaru i Banjaluci upozorava međunarodni faktor da valja djelovati brzo.

U suprotnom, moglo bi doći do niza novih političkih komplikacija koje su plod zajedničkog djelovanja hrvatskih i srpskih nacionalista u BiH, predvođenih Draganom Čovićerm i Miloradom Dodikom. Samo naivni građani „sedirani“ onom sad već čuvenom rečenicom jednog bh. političara da je za rat potrebno dvoje mogu nakon Katalonije na Balinovcu mirno zaspati sljedeće noći. Ja već dugo mirno ne spavam. Hvala Valentinu Incku i Vijeću za provedbu mira (?) u BiH za daljnje nemirne snove i noćne more savjesnih bh. građana.

Gradimir Gojer
Autor 6.10.2017. u 22:46