Klinički centar ostao bez para

Autor 9.12.2010. u 14:27

Klinički centar ostao bez para

Klinički centar Vojvodine od sada će dijagnosticke pretrage raditi isključivo za pacijente koji su hospitalizovani u toj medicinskoj ustanovi, jer je potrošio pare za ovu godinu. 

Razlog za to je praksa da se u Kliničkom centru rade analize koje bi pacijenti trebalo da obave u Domu zdravlja i drugim ustanovama. Direktor Kliničkog centra, Dragan Drašković, kaže za Radio 021 da se toj zdrastvenoj ustanovi, ali i institutima u Kamenici, sve više nameće uloga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a da je to posebno slučaj od kada su u novosadskom Domu zdravlja, novi pravilnik koji bi trebalo da reguliše ovu oblast, protumačili u svoju korist.

Država ne plaća Klinički centar

“Od tada radimo i primarnu zdravstvenu delatnost, za koju čak ne dobijamo ni novac, nego paušale, koji su fiktivna sredstva, a koja se uopšte ne prebaciju”, kaže Drašković. On dodaje da bi Klinički centar trebalo da prima samo pacijente kojima su potrebni specijalisti kojih nema u Domu zdravlja, te da su s ovom ustanovom u više navrata pokušali da reše problem, ali bezuspešno.

dragan_draskovic“Ljudi dolaze s uputom i da ih ne bismo vraćali, da ne bismo malteretirali građane, mi preuzimamo na sebe i suviše veliku odgovornost. Zašto? Zato što se nama ti pacijenti ne plaćaju. Mi ćemo na kraju morati da zaustavimo rad zbog toga, odnosno više nećemo moći da primamo ambulantne pacijente, zato što nećemo imati sredstava ni za naše bolničke pacijente”, tvrdi Drašković. Klinički centar se tokom poslednje dve godine, u više navrata obraćao Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje radi rešavanja problema nedovoljnog finansiranja, ali to nije pomoglo.

Dom zdravlja: Radimo na osnovu uputstava Republičkog zavoda

U novosadskom Domu zdravlja pak ne osećaju odgovornost za stanje u Kliničkom centru, a Tamara Jakonić iz ove zdravstvene ustanove kaže da oni ne tumače proizvoljno pravilnik koji reguliše ostvarivanje prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, te da su se za sve nedoumice konstultovali s Republičkm zavodom za zdravstvenu zaštitu: “I napismeno od njih dobili odgovor za svaku nedoumicu koju smo imali. Mi radimo kako nam je rekao Republički zavod za zdravstveno osiguranje, koji je naš finansijer”.

Na pitanje zašto pacijente upućuju na, kako Drašković kaže, najobičnije oftamološke preglede u Klinički centar, iako novosadski Dom zdravlja ima oftamologe, Tamara Jakonić, kaže da je pomenutim pravilnikom tačno propisan postupak kojeg moraju da se pridržavaju.

“A to je, da kada pacijent dođe, dolazi kod svog izabranog lekara i on ga šalje kod specijaliste u okviru ustanove. Ukoliko mi obavimo sve pretrage i vidimo da mi više nismo u mogućnosti da mu pomognemo, on mora da se šalje dalje”, kaže Tamara Jakonić.

U Ministarstvu ćute

O odnosu Kliničkog centra Vojvodine i novosadskog Doma zdravlja, Radio 021 u Ministarstvu zdravlja još nije dobio komentar, a očekujemo i odgovor kako nameravaju da reše problem finansiranja, te međusobnog prebacivanja nadležnosti, zbog kojih najviše trpe pacijenti. (Dejan Stojičić)

Tagovi:
Autor 9.12.2010. u 14:27