Knjiga o Radovanu Karadžiću predstavljena u Beogradu

FIPP
Autor 13.10.2017. u 10:04

Knjiga o Radovanu Karadžiću predstavljena u Beogradu

Foto: Fena

U organizaciji Centra za kulturnu dekontaminaciju, Beograd, Izdavačke kuće „University press“ iz Sarajeva  i Fondacije Istina Pravda Pomirenje iz Tuzle, sinoć je beogradskoj publici predstavljena knjiga američkog istoričara Roberta Donie pod nazivom RADOVAN KARADŽIĆ – UZROCI, POSTANAK I USPON GENOCIDA U BiH. Interes za knjigu čiji je izdavač sarajevska kuća „University press“ bio je velik pa je sala Centra za kulturnu dekontaminaciju bila ispunjena.

O knjizi i autoru, koji je prisustvovao predstavljanju svoje najnovije knjige, govorili su Latinka Perović, Sonja Biserko, Nemanja Stjepanović, Milorad Belančić i Sinan Alić.

Ustvrdivši da je Robert Donia na dokumentaristički način u svojoj knjizi svjedočio o „monumentalnoj ravnodušnosti za ljudski život“, poznata srbijanska istoričarka Latinka Perović je posebno apostrofirala:

„Donievo delo o Karadžiću ima sve odlike prvorazrednog istorijskog dela. Ono neće oduševiti ni Karadžićeve obožavaoce, ni njegove kritičare. Pisano je na osnovu dokumenata u koje drugi istoričari nisu imali uvid, na osnovu susreta licem u lice, ali i sa distance. Donia posmatra Karadžića kao kompleksno  biće, prati njegov život i nastoji da otkrije ono mesto koje u Karadžićevom životu označava prekretnicu. Na tom se mestu otvara pitanje: da li ličnost formuliše okolnosti ili okolnosti nju oblikuju“.

Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog komiteta Republike Srbije je posebno apostrofirala kontinuitet Doniinog doprinosa u rasvjetljavanju ratnih događaja:

“Robert Donia uporno, pozivajući se na dokumenta, objašnjava nam da ratovi nisu došli sa neba, da su planirani i dirigovani iz Beograda.”

Za Nemanju Stjepanovića iz Fonda za humanitarno pravo vrijednost Doniine knjige je u činjenici da ona svojim sadržajem onemogućava negiranje ili relativizaciju događaja čija je personifikacija Radovan Karadžić.

FIPP
Autor 13.10.2017. u 10:04

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija