Koalicija ,,Pod lupom“: Izborni zakon je spreman za suštinske promjene

tačno.net
Autor 24.11.2017. u 11:29

Koalicija ,,Pod lupom“: Izborni zakon je spreman za suštinske promjene

Da Izborni zakon mora biti promijenjen čim prije jednoglasno je poručeno sa 13 javnih događaja koje je Koalicija ,,Pod lupom“ u ovoj godini organizovala širom Bosne i Hercegovine, te okončala juče regionalnom konferencijom u Banjoj Luci.

Preko 700 učesnika iz cijele BiH koji su prisustvovali događajima Koalicije ,,Pod lupom“ je zabrinuto trenutnim stanjem u državi, bili su svjedoci izbornih prevara i nepravilnosti, te su saglasni da su potrebna suštinska unapređenja kako bismo imali slobodne i poštene izbore.

Od 12 prioritetnih preporuka Koalicije ,,Pod lupom“, građani su kroz anketu najveću podršku dali skenerima za skeniranje glasačkih listića, uvođenju nezavisne funkcije predsjednika biračkog odbora, javnoj objavi imena svih članova svih biračkih odbora, te stvaranju zakonskih pretpostavki za održavanje lokalnih izbora u Gradu Mostaru.

Iako će se idući Opšti izbori raspisati za 5 mjeseci, Parlamentarna skupština BiH nije još uvijek započela na efikasan način postupak izmjena Izbornog zakona BiH. Stoga je za predstojeće Opšte izbore upitna prvenstveno implementacija izbornih rezultata, što predstavlja ozbiljan politički problem.

Koalicija ,,Pod lupom“ poziva sve poslanike/zastupnike i delegate da hitno razmotre sve prijedloge za unapređenja, te iznađu najbolja moguća rješenja koja su u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava. Koalicija poziva i građane da putem online platforme podlupom.org/mail zagovaraju izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, odnosno pošalju preporuku za unapređenje izbornog procesa poslanicima/zastupnicima i delegatima Parlamentarne skupštine BiH i članovima Centralne izborne komisije BiH.

Koalicija je tokom ove godine održala javne događaje u Sarajevu, Travniku, Livnu, Brčko Distriktu, Bijeljini, Cazinu, Bihaću, Stocu, Mostaru, Prijedoru, Tuzli, Zenici i Banjoj Luci. Događajima su prisustvovali građani, predstavnici izborne administracije, političkih subjekata, međunarodnih i domaćih organizacija, te medija.

Tagovi:
tačno.net
Autor 24.11.2017. u 11:29