Koga se boji MUP HNK: Mostar ruše fašisti, a ne huligani

Haris Ljevo
Autor 8.8.2020. u 16:13

Koga se boji MUP HNK: Mostar ruše fašisti, a ne huligani

Mogla bi se cijela knjiga napisati o fašističkom divljanju simpatizera Zrinjskog po mostarskim ulicama, a epilog tih divljanja je uvijek isti.

Piše: Haris Ljevo

Građani Mostara u ranim jutarnjim satima još jednom su svjedočili najstrašnijim prizorima fašističkog divljanja od strane onih koji za sebe vole reći da su navijači Zrinjskog.

Da, fašističkog divljanja. Koliko god se lokalna policija, pod apsolutnom kontrolom HDZ-a, trudila da kroz svoje policijske izvještaje predstavi divljanja na mostarskim ulicama kao huliganske ispade, već godinama je vrlo jasno da se radi o čistom fašizmu.

“Pedesetak huligana prešlo je jutros sa zapadne obale Mostara preko Starog mosta na istočni dio grada i krenula da narušava javni red i mir u tom dijelu Mostara”, potvrdio je portparol MUP-a HNK Ljudevit Marić.

Marić je javnosti, od čijih poreza prima platu, rekao samo ono što i sami znaju i vide. Međutim, Marić, kao i cjelokupan mostarski MUP, godinama odbija javnosti dati odgovor na pitanje kako je moguće da se ti “huligani” nesmetano okupe na desnoj obali Neretve, bez problema se prošetaju kroz cijeli grad, dođu na lijevu obalu Neretve, maltretiraju građane, polupaju imovinu, a da se policija tek onda pojavi, te nakon svega izda saopštenje o sukobu huligana.

Mogla bi se cijela knjiga napisati o fašističkom divljanju simpatizera Zrinjskog po mostarskim ulicama, a epilog tih divljanja je uvijek isti. Policija izda saopštenje o huliganskim sukobima i poruči javnosti da će krivci biti pronađeni. I opet ispočetka.

U samo zadnje dvije godine bilo je na desetine istih i sličnih napada od strane istih “huligana”. Sjetimo se samo crnog utorka 9. oktobra 2019. godine kada je u poslijepodnim satima grupa fašista pretukla mladića koji je radio kao prodavač voća na magistralnom putu M-17, kod mjesta Vrapčići. Prodavač je nosio Veležovu crvenu majicu, što je bio povod napada. Mladić je bio kriv samo zato što je nosio Veležovu majicu.

Krajem jula 2018. godine policija je uhapsila deset osoba nakon što su upali u naselje Zalik i počeli razbijati imovinu. Policija je došla na lice mjesta tek nakon što su mještani uspjeli odbraniti svoju privatnu imovinu. Napadači su pobjegli sjeverno od Mostara gdje su ih uspjeli stići pripadnici policije i uhapsiti.

Policija je u zvaničnom saopštenju objavila da se radi o maskiranim osobama, dok svjedoci s lista mjesta tvrde da se radilo o navijačima Zrinjskog, koji su se vraćali s utakmice koju je Zrinjski tu večer igrao protiv malteške Valete u okviru Evropske lige.

8.8.2020. navijači Zrinjskog uz pratnju policije krenuli u demoliranje na istočni dio grada Mostara

Navijači Zrinjskog učestvovali su i u napadu na navijače Veleža krajem septembra na sjevernom izlazu iz Mostara. Građani se pitaju kako je moguće da je policija dozvolila da se sretnu, iako su znali da dvije navijačke grupe odlaze isti dan na gostovanje,. Srećom, sve je završilo bez žrtava.

Ono što posebno zabrinjava jesu svjedočenja građana Mostara, koji tvrde da navijači Zrinjskog Ultrasi predstavljaju paravojno krilo HDZ-a i služe ovoj stranci za obračun s protivnicima i ostvarivanje političkih ciljeva.

U Upravi policije negiraju da se radi o incidentima s političkom pozadinom, već ističu da se radi isključivo o huliganskim neredima. Građani Mostara tvrde da osobe povezane s navijačkom grupom Ultrasi reketiraju i vlasnike ugostiteljskih objekata u Mostaru, ali da se sve završava tako što se uz pomoć policije zataška svaki takav slučaj.

Ova grupa je podsjetimo, prije izvjesnog vremena u Neretvu sa Starog mosta u Mostaru kamen na kome je na engleskom napisano “Ne zaboravi ’93” (Don’t forget ’93).

U svakom saopštenju MUP-a navodi se da se radi o “ispadima huligana”, što prenesu i brojni mediji, pogotovo oni izvan Mostara i Hercegovine, koji ne poznaju situaciju u gradu na Neretvi.

Jasno je kao dan. Ne radi se ovdje ni o kakvom huliganskom divljanju, već dugogodišnjem fašističkom teroru od strane grupa i pojedinaca povezanih sa Zrinjskim, a koje preko MUP-a štiti HDZ i na taj način ostvaruje svoje političke interese.

(Vijesti.ba)

Haris Ljevo
Autor 8.8.2020. u 16:13