Komšić se susreo s papom Franjom i poklonio mu prsten bosanskih vladara i knjigu

M.G.
Autor 17.1.2022. u 15:53

Komšić se susreo s papom Franjom i poklonio mu prsten bosanskih vladara i knjigu

Foto: Facebook/Željko Komšić

Danas je u Vatikanu, na svojoj prvoj ovogodišnjoj audijenciji, papa Franjo primio predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića.

Predsjedavajući Komšić i Sveti otac su imali privatni razgovor u papinskoj apostolskoj palači, na kojem je Komšić upoznao papu Franju o posljednjim dešavanjima u Bosni i Hercegovini.

Komšić i papa Franjo su se dotakli i problema s kojima se susreće Bosna i Hercegovina, prevashodno s odlaskom ljudi iz cijele regije, kao i izazovima modernog vremena. Posebno su govorili o važnosti očuvanja univerzalnih vrijednosti.

Po završetku susreta predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine je papi Franji uručio poklon, a radi se, naime, o vrijednom izdanju knjige Bosansko kraljevstvo Emira Filipovića, kao i prstenu pečatnjaku bosanskog vladara iz Donje Zgošće kod Kaknja.

Foto: Facebook

Komšić se nakon sastanka s papom Franjom sastao i s nadbiskupom Paulom Gallagherom, sekretarom Vatikana za odnose s državama. Nadbiskup je u razgovoru s Komšićem potcrtao ulogu Vatikana u priznanju Bosne i Hercegovine kao nezavisne države, kao i veliku podršku koju i sada daju nezavisnoj i suverenoj Bosni i Hercegovini.

Nadbiskup Gallagher se interesovao i za sigurnosno-političku situaciju u BiH, kao i za odnos susjednih i drugih zemalja prema Bosni i Hercegovini i krizi u BiH.

klix.ba

M.G.
Autor 17.1.2022. u 15:53