Konačni obračun sa kriminalom Fudbalskog saveza BiH: Mostarski rođeni podnijeli krivičnu prijavu protiv čelništva Saveza i sudijske organizacije

tačno.net
Autor 29.4.2021. u 11:37

Konačni obračun sa kriminalom Fudbalskog saveza BiH: Mostarski rođeni podnijeli krivičnu prijavu protiv čelništva Saveza i sudijske organizacije

Foto: N/FSBiH

Udruženje građana „Mostarski rođeni“ podnijeli su krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH i glavnoj tužiteljici Gordani Tadić, Agenciji za istragu i zaštitu (SIPA) i njenom direktoru Darku Ćulumu i zamjeniku direktora Đuri Kneževiću te Transparency Internationalu BiH protiv predsjednika Fudbalskog/Nogometnog Saveza BiH Vice Zeljkovića i članova Izvršnog odbora Fudbalskog/Nogometnog Saveza BiH. Krivična prijava također je podnijeta i protiv članova komiteta za sudije i suđenje: Emira Pilava, Roberta Zrilića, Hrvoja Turudića, Dragana Banjca i Mire Hrkača te fudbalskog /nogometnog sudije BiH Zorana Grbića i drugih za sada n.n. osoba.

Krivična prijava podnijeta je za sumnju da su navedene osobe počinile krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlaštenja u vezi sa krivičnim djelom primanje poklona i drugih oblika koristi.

Njihovo obrazloženje prenosimo u cijelosti:

„Prema saznanjima podnosioca krivične prijave odgovorne osobe Fudbalskog/Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine u cilju ostvarivanja svojih privatnih protivpravnih interesa svjesno i namjerno poduzimaju niz protivzakonitih aktivnosti kako bi na štetu fudbalskog kluba ‘Velež’, uticali na ishod fudbalske utakmice FK Velež – FK Borac koja se odigrava dana 30.04.2021. godine u Mostaru, na stadionu fudbalskog kluba ‘Velež’.

Naime, prema nama dostupnim informacijama, prijavljeni su radi ostvarenja  svog protivpravnog cilja za fudbalskog sudiju ovog susreta odredili sudiju Zorana Grbića, sa kojim je unaprijed postignut dogovor, da isti svojim odlukama-suđenjem favorizira fudbalski klub Borac i da tako utiče na ishod utakmice na štetu fudbalskog kluba Veleža.

Za ovakvo postupanje sudiji Grbiću je obećana nagrada ali i zaštita od odgovornih osoba fudbalskog saveza na način da bi isti bio privremeno suspendovan i raspoređen da sudi u Prvoj ligi Republike Srpske dok se ne ‘smiri’ interes javnosti nakon čega bi ponovno bio vraćen da obavlja svoju sudijsku funkciju.

Sve ovo podsjeća na već viđene stvari u predmetu poznatom kao ‘VAR’ u kojem je Tužilastvo BiH podiglo optužnicu za koruptivna krivična djela za organizirani kriminal, primanje mita, dara i drugih oblika koristi radi namještanja nogometnih utakmica u BiH protiv više osoba iz fudbalskog saveza.

Očigledno da sa ovim predmetom nisu okončane sve kriminalne aktivnosti na štetu sporta, fudbalskih klubova i svih ljubitelja sporta općenito.

Kao građani zabrinuti smo da će ovo očigledno koruptivno ponašanje odgovornih u Savezu nanijeti nesagledivu i trajnu štetu kako sportu i ljubiteljima sporta tako i vladavini prava općenito. Naime,  i pored svih javnih zahtjeva  i upozorenja  cijele sportske javnosti  u BiH da se obezbijedi fer i sportsko suđenje prijavljeni očigledno nemaju namjeru odustati od svojih planova, što pokazuje koliko su uvjereni u svoju moć i nedodirljivost.

Zato nam kao ljubiteljima sporta ne preostaje ništa drugo nego da zatražimo hitno uključivanje nadležnih organa u cilju otkrivanja i sprečavanja nezakonitih i kriminalnih aktivnosti koje su na sceni.

Zbog toga molimo nadležne organe da poduzmu hitno sve mjere kako bi spriječili ostvarenje ovog kriminalnog plana, odnosno ukoliko se isti provede u djelo da procesuiraju odgovorne.

Predlažemo da ovlaštena službena lica prisustvuju samoj fudbalskoj utakmici, a zatim i da se izuzme video snimak utakmice. Također, predlažemo da se izuzme relevantna dokumentacija fudbalskog saveza, kao i da se saslušaju svjedoci koji su spremni svjedočiti i koji imaju saznanja o nezakonitim radnjama.“

tačno.net
Autor 29.4.2021. u 11:37