Konferencija “PRIMJENJENI TEATAR – UMJETNOST ILI DRUŠTVENA AKCIJA “

tačno.net
Autor 8.1.2018. u 09:39

Konferencija “PRIMJENJENI TEATAR – UMJETNOST ILI DRUŠTVENA AKCIJA “

20. Međunarodna konferencija “PRIMJENJENI TEATAR – UMJETNOST ILI DRUŠTVENA AKCIJA ” održat će se u Mostaru, Bosna i Hercegovina 23., 24. i 25. februara 2018. godine.

Održava se u saradnji i uz podršku BH Centra IDEA-e /Međunarodne asocijacije za dramu, teatar i obrazovanje/ i BH Centra ASSITEJ-a /Međunarodne asocijacije teatra za mladu publiku/.

24. februara 2018. godine navršavaju se 44 godine postojanja Mostarskog teatra mladih koji je pionir dramsko – pedagoškog rada u Bosni i Hercegovini. Ova Konferencija doprinos je Centra za dramski odgoj ovoj značajnoj godišnjici.

Konferencija će pokušati ispitati mogućnosti i stanje raznih dramskih i teatarskih oblika koje nazivamo zajedničkim imenom Primjenjeni teatar, te čuti primjere dobre prakse, razmijeniti ideje i mišljenja, te sagledati mogućnosti saradnje i zajedničkog djelovanja, ali i pokušati dati odgovore na brojne dileme, pitanja i nedoumice koje proizilaze iz bavljenja ovom temom.

Konferencija je namijenjena za sve one koji vjeruju da umjetnost ima moć koja utiče na svijest pojedinca, koja utiče na njegovo ponašanje i mijenjanje, za sve one koji vjeruju da mijenjajući pojedinca mijenjamo i svijet u kojem živimo, te onima koji žele mijenjati svijet u  kojem živimo zajedno sa drugima iz bližeg i daljeg okruženja, čvrsto vjerujući da se boljim organizovanjem i razumijevanjem ovakvog bavljenja teatrom može postići i bolje razumijevanje i nas međusobno, ali i onih sa kojima radimo.

Konferencija je posebno namijenjena onima koji vjeruju da ne postoje tako čvrste granice koje snaga ljudskog uma, okupljenog oko neke ideje, ne može prevazići i udruženim snagama stvarati nova djela, novu energiju, novu budućnost…

Konferencija je namjenjena i onima koji su spremni učestvovati u raspravi o razumijevanju Primjenjenog teatra u našem društvu, u establiranim teatarskim krugovima, o nerazumijevanju ovog snažnog pokreta, ali i o onima koji krijući se iza stečenih pozicija ulaze u ovu djelatnost samo da bi je iskoristili kad se pojave značajni finansijski grantovi.

Konferencija je namijenjena svima onima koji vjeruju da je umjetnost pravo svih, a ne privilegija odabranih.

Konferencija je namijenjena i onima koji koristeći umjetnost kao sredstvo pomažu ljudima da bolje razumiju svijet u kojem žive, ali i da sebe osnaže za život u tom svijetu.

Ključni govornici provociraće diskusiju i postavljati pitanja na koja ćemo u toku konferencije tražiti odgovore, ali i praktično kroz više radionica i prezentacija predstaviti različita iskustva iz svog rada.

Učesnici Konferencije vidjeće i 3 programa primjenjenog teatra.

Prisustvovat će i dodjeli Međunarodne nagrade za doprinos razvoju dramskog odgoja “Grozdanin kikot”, te drugih godišnjih priznanja koja dodjeljuju Centar za dramski odgoj i Mostarski teatar mladih.

Svi koji su zainteresirani za učešće u radu naše konferencije, pozvani su da prijave svoje referate, izvještaje, prezentacije svoga rada, radionice, ili druge oblike učešća u radu konferencije. Pored naziva teme, potrebno je priložiti i kratak opis teme o kojoj želite govoriti ili rada koji želite prezentirati. Ovaj sažetak ne bi trebao sadržati više od 1500 znakova. Potrebno je dostaviti i kratki CV.

Učesnici čije teme budu prihvaćene, bit će gosti konferencije.

Rok za prijave: 10. februar 2018. godine.

Jezik: lokalni i engleski.

Kotizacije za Konferenciju nema.

Štampaćemo Zbornik svih radova sa Konferencije na lokalnim jezicima i engleskom jeziku.

Centar za dramski odgoj (CDO)

Centar za dramski odgoj je regionalni resursni centar dramskog odgoja, koji koristeći dramu i teatar kao alate, utiče na mijenjanje pogleda na život, društvenu zbilju i brojne pojedinačne i zajedničke probleme građana Bosne i Hercegovine, što rezultira boljim međusobnim razumijevanjem i tolerancijom, a sve sa ciljem da u budućnosti dramski odgoj uđe u škole i tako preventivnim djelovanjem utiče na odrastanje tolerantne populacije u zemlji.

Osnovni zadaci Centra su:

– Promicanje i razvoj dramskog odgojnog rada uz oslanjanje na iskustva dramske pedagogije BiH i Svijetu,

– Promicanje i razvijanje govorne kulture i kulture javnog nastupanja,

– Razvoj metodike dramskog odgoja,

– Pomoć u radu i dopunsko obrazovanje učitelja i prosvjetnih radnika za dramsko – odgojni rad,

– Saradnja s prosvjetnim i dramsko obrazovnim ustanovama,

– Briga o dramski nadarenim učenicima,

– Preventivno djelovanje protiv svih oblika ovisnosti,

– Razvoj teatarske umjetnosti namijenjene mladoj publici,

– Korištenje dramskog odgojnog rada u oslobađanju od posttraumatskih posljedica.

tačno.net
Autor 8.1.2018. u 09:39