KRIK: Belivuk na saslušanju govorio o vezi sa državnim vrhom Srbije

RSE
Autor 22.7.2021. u 13:30

Izdvajamo

  • "Rešio sam lepo da kažem sve o mom odnosu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom policije Aleksandrom Vulinom, Vučićevim bratom, prijateljima, kumovima i svim ostalim političarima koji su od nas tražili usluge, a sada se prave da se ne poznajemo i peru ruke od nas", rekao je Belivuk tužiocu, citira se.

Povezani članci

KRIK: Belivuk na saslušanju govorio o vezi sa državnim vrhom Srbije

Navodni šef kriminalne grupe Veljko Belivuk na saslušanju u tužilaštvu rekao je da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegovi saradnici od njega tražili više usluga, navela je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Kako se navodi u izveštaju tog istraživačkog medija objavljenom 22. jula, tokom saslušanja 5. jula u tužilaštvu, Belivuk je rekao da nije kriminalac već “vođa navijača”.

On je negirao da je odgovoran za ubistva, otmice i šverc droge, ali nije želeo da odgovara na pitanja tužioca o tome i samoinicijativno je počeo da govori o odnosima sa ljudima iz vlasti, navodi KRIK.

“Rešio sam lepo da kažem sve o mom odnosu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom policije Aleksandrom Vulinom, Vučićevim bratom, prijateljima, kumovima i svim ostalim političarima koji su od nas tražili usluge, a sada se prave da se ne poznajemo i peru ruke od nas”, rekao je Belivuk tužiocu, citira se.

Veljko Belivuk je među 19 uhapšenih u velikoj policijskoj akciji 4. februara, a u izjavama zvaničnika označen je kao vođa navijača, blizak kriminalnim klanovima u Srbiji.

U transkriptu Belivukovog saslušanja do kojeg je došao KRIK navodi se da je rekao da su Vučić i njegovi saradnici od njega tražili da, između ostalog, kontroliše da se na Partizanovim tribinama ne skandira protiv predsednika, da zastrašuje one koji su organizovali proteste protiv vlasti, obezbedi mir na Paradi ponosa.

Kako navodi KRIK, Belivuk je tužiocu naveo da je sa Vučićem komunicirao preko posrednika, a da se sa Vučićem navodno nekoliko puta i lično video.

On je naveo i da je član Srpske napredne stranke od 2011. godine.

Veljko Belivuk je naveo i da će ispričati još detalja “ako se određeni ljudi ne opamete”.

Radio Slobodna Evropa kontaktirao je Predsedništvo za komentar na pisanje KRIK-a, ali do objavljivanja ove vesti nije stigao odgovor. Suzana Vasiljević, savetnica za medije Aleksandra Vučića, izjavila je za KRIK da on neće davati izjave o ovome dok je istraga u toku.

Ko je Veljko Belivuk?

Veljko Belivuk, jedan od 19 uhapšenih u četvrtak, 4. februara rano ujutro, u javnosti je označen kao vođa navijača, blizak jednom od dva glavna kriminalna klana.

Belivuk (36), kome je nadimak Velja Nevolja, važi za vođu navijača fudbalskog kluba “Partizan”, odnosno navijačke grupe “Principi”, nastale od bivše grupe “Janjičari”.

Belivuk je u medijima označen kao navodni član „kavačkog“ kriminalnog klana.

U izjavama zvaničnika se u više navrata obećavalo da će se istraga baviti i navodnim vezama koje je Belivukova grupa imala u državnom vrhu.

Kako je izjavio ministar policije Aleksandar Vulin, ova grupa je odgovorna za brutalna ubistva i otmice u Srbiji.

Sam ministar je tokom javnih nastupa u nekoliko navrata pokazivao i fotografije na kojima su navodno ubijene žrtve.

RSE

RSE
Autor 22.7.2021. u 13:30