Krizni štab HNK-a ili kako je HDZ preuzeo Hercegovinu

Elmedina Šabanović
Autor 3.4.2020. u 15:51

Krizni štab HNK-a ili kako je HDZ preuzeo Hercegovinu

Dolazak koronavirusa u BiH učinio je da HDZ BiH u nekim dijelovima zemlje ostvaruje svoje vlažne sne.

Hercegbosanski kanton je tako probao zabraniti ulazak građanima BiH ulazak na svoju teritoriju. Na sreću ovaj pokušaj je brzo propao.

Propao je pokušaj blokade Federacije putem Kriznog štaba Federacije na čelu sa Jelkom Miličević, prije svega zahvaljući stranim ambasadorima u BiH.

Zahvaljući tome građanima Federacije će biti dostupni testovi za provjeru koronavirusa. Drugo je pitanje da li će im vlast to dopustiti.

No HDZ je svoje snove ostvario u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Komadant kriznog štaba ministar Ajdin Teletović malo prije početka krize imao je srčani pa zatim moždani udar.

Tu je priliku iskoristio premijer Nevenko Herceg i za voditelja Kriznog štaba HNK postavio Eugena Ćubelu, načelnika Kantonalnog štaba Civilne zaštite HNK-a.

No Krizni štab postoji samo u teoriji, u praksi sve odlučuje premijer Nevenko Herceg koji na jutarnjem kolegiju daje sve instrukcije Ćubeli koje ovaj provodi u praksi.

Bošnjaci i Srbi u HNK, u Kriznom štabu HNK-a nemaju nikakav utjecaj.

Možda najbolji primjer rada premijera Hercega jeste odluka da se pomogne Zagrebu više nego Konjicu. Zagrebu je upućeno 100 hiljada KM, a Konjicu koji je tada bio žarište epidemiološke krize oko 85 hiljada KM.

Neupitno je da je Zagrebu nakon zemljotresa trebalo uputiti pomoć i nije sporno tih 100 hiljada KM, već samo 85 hiljada KM koje je upućeno Konjicu.

Tako je i općina Prozor-Rama ostavljena na milost vlasti u HNK-u. Načelnik općine Prozor-Rama Jozo Ivančević, u intervjuu za list „Slobodna Bosna“ kazao je da se snalaze kako znaju i da je najgore što im viši vrhovi vlasti nisu osigurali nabavku sredstava za zaštitnu opremu. Dodao je i da su dobili samo pet testova od HNK-a pa su prinuđeni štediti ih i upotrijebiti samo tamo gdje misle da je osoba pozitivna na koronavirus.

Teško je predvidjeti šta će HDZ sve uraditi do kraja krize, ali sigurno je da Krizni štab HNK-a, ali i krizne štabove u svim ostalim kantonima treba staviti pod nadzor javnosti.

To je važno i zbog kontrole donacija koje budu stizale, a o čemu je već zabrinutost iskazala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država.

Vanredno stanje ne smije nikako biti opravdanje da pojedinci i političke stranke budu van sistema.

Elmedina Šabanović
Autor 3.4.2020. u 15:51

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija