Kroz novu mirovinsku reformu Vlada ucjenjuje i pljačka vlastite građane

tačno.net
Autor 28.6.2018. u 17:49

Kroz novu mirovinsku reformu Vlada ucjenjuje i pljačka vlastite građane

Prema prijedlozima nove mirovinske reforme koje su objavili mediji, Vlada želi ucijeniti svoje građane i njihovu ušteđevinu prebaciti u proračun, gdje će se trošiti prema nahođenju neodgovornih političara, uglavnom na zbrinjavanje njihovih poslušnika, rodbine, prijatelja i znanaca. Iz stranke Pametno pozivaju građane da se svima silama odupremo ovom pokušaju ucjene i pljačke svojih vlastitih građana.

Prijedlog mirovinske reforme s kojim je izašlo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava nije nikakva reforma već de-reforma. Osim korekcija određenih parametara u prvom stupu to je praktično uništavanje drugog mirovinskog stupa. Ovim prijedlogom se poništava prava mirovinska reforma – kaže Marijana Puljak, predsjednica Pametno i ističe – Radi se o nacionalizaciji osobne mirovinske štednje, u kojem vas Vlada ucjenjuje i praktički vam ne daje nikakvu šansu za pravedno korištenje svojih vlastitih sredstava koje ste uštedjeli kroz drugi mirovinski stup.

Potpredsjednica stranke Pametno, prof. dr. sc. Maja Vehovec, detaljno je pojasnila namjere Vlade, u čemu vidi pokušaj uništavanja mirovinske reforme koja je započela 2002. godine –  Tada su u Hrvatski mirovinski sustav uvedena su dva dodatna stupa mirovinske štednje, gdje u drugom stupu zaposlenici moraju participirati (oni rođeni 1962. i kasnije), a u trećem dobrovoljno sudjeluju. Novost je u tome da je uvedena mirovinska štednja, novac koji se odvaja u fondove i koji se u starosti koristiti u obliku mirovine: svaki građanin ima svoj osobni štedni račun, i mirovina će mu ovisiti o ušteđenim sredstvima, a ne o političkim igrama. No, očito da taj sustav nije nikada do kraja legao nositeljima političke vlasti. Oni očito preferiraju sustav u koji svi mi najprije uplaćujemo u proračun, a onda se zakonima i političkim odlukama odlučuje kolika će nam biti mirovina i uz koje uvjete odlazimo u mirovinu, a to je prvi mirovinski stup. Preferiranje tog sustava očituje se već kod pitanja famoznog dodatka na mirovinu od 27% na kojem bi imali pravo samo oni koji su osigurani u prvom stupu. Oni koji su osigurani u oba stupa, bez obzira što su najveći dio svojih doprinosa uplaćivali u prvi stup na njega ne bi imali pravo. I umjesto da izjednače prava na mirovinu svih osiguranika koji uplaćuju doprinose u prvi stup, Ministarstvo izlazi s prijedlogom kojim dodatak od 27% možete dobiti samo ako se vratite u prvi stup u trenutku umirovljenja, a sav ušteđeni novac, svu svoju mirovinski štednju uplatite u državni proračun. Radi se o nacionalizaciji osobne mirovinske štednje, koju žele prikazati dobrovoljnom iako vam ne daju puno izbora. Bez izjednačavanja prava na dodatak, za najveći broj budućih umirovljenika znatno je povoljniji povratak u prvi stup koji nudi dodatak. To je ponuda koju ne možete odbiti, tj. radi se o najobičnijoj ucjeni. Prema sadašnjim projekcijama, za čak 97% umirovljenika u početnim godina primjene bit će povoljnije vratiti se u prvi stup. To praktično znači da drugi stup, premda se formalno ne ukida, potpuno gubi smisao. Mirovine za veliku većinu građana, osim 3% oni s najvišim plaćama, bit će iste kao da mirovinske reforme nije niti bilo. I time smo opet na početku, tamo negdje gdje smo bili 2002. godine. I time nije riješeno pitanje relativnog pada budućih mirovina u odnosu na prosječnu plaću. Budući umirovljenici bit će sve siromašniji u odnosu na prosjek stanovništva, u odnosu na zaposlene. Korekcije parametara prvog stupa poput povećanja zakonske dobi za odlazak u mirovinu ili većeg umanjenja mirovine kod prijevremenog umirovljenja će vjerojatno dovesti do toga da će ljudi duže raditi, duže uplaćivati doprinose i zato dobiti nešto višu mirovinu, što će možda u prvom trenutku ublažiti budući pad mirovina, ali trend pada budući mirovina je toliko snažan da će nastaviti djelovati.

Predsjednica stranke Marijana Puljak, na kraju zaključuje –  Ova predložena „reforma“ ništa neće učiniti po pitanju pada mirovina, nego će praktično samo srušiti drugi mirovinski stup koji je imao potencijal ublažiti učinak negativnih demografskih kretanja i osigurati veće mirovine na zdravim tržišnim načelima. Umjesto toga je cijelu sustav trebalo samo dobro posložiti. Ali u Ministarstvu to očito ne znaju napraviti. A netko će se nakon ove „de-reforme“ morati dobro namučiti i ponovno posložiti mirovinski sustav i provesti pravu pametnu reformu koja će građanima osigurati njihove veće i radom zaslužene mirovine.

tačno.net
Autor 28.6.2018. u 17:49