LJUBAVLJU SE SUPROTSTAVLJA SVAKOM ZLU

Fahro Konjhodžić
Autor 23.3.2019. u 13:10

LJUBAVLJU SE SUPROTSTAVLJA SVAKOM ZLU

Foto: F. Konjhodžić

Posljednjeg petka u centru Osla, kod  jedne od najvećih džamija, Islamskog kulturnog centra održana je manifestacija solidarnosti «Sigurna molitva». Ova manifestacija je organizovana kao podrška muslimanima koji žive u Norveškoj, a nakon brutalnog terorističkog masakra u gradu Christchurch na Novom Zelandu, koju su organizovale norveške vjerske organizacije, koje djeluju u sklopu Savjeta za saradnju vjerskih i društvenih organizacija i predstavljaju oko četiri miliona Norvežana. Više od stotinu predstavnika ovih organizacija je napravilo «ljudski zid solidarnosti», okruživši džamiju u sklopu Islamskog kulturnog centra.  U samoj džamiji je upriličen zajednički džuma namaz, koji je predvodio glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj Senaid ef. Kobilica, koji je istovremeno rukovodilac novouspostavljene organizacije Muslimanska dijalog mreža u Norveškoj (MDN) koji okuplja najvažnije islamske institucije u Norveškoj. Džumi je prisustvovalo preko 1000 vjernika. Njima se, tom prilikom, obratila  gradonačelnica Osla Marianne Borgen. U ime Savjeta za suradnju vjerskih i društvenih organizacija, prisutnima se obratio i Bernt Eidsvig, biskup katoličke biskupije u Oslu. Oni su, u svojim prigodnim govorima naglasili važnost slobode molitve kao osnovnog postulata norveškog društva. Posebno su istakli želju da pokažu solidarnost i podršku jedni drugima u situaciji kada je jednoj vjerskoj instituciji ugrožena sigurnost tokom molitve i osude svaki teroristički čin.

            – Naglašavajući kako su svi pogođeni nakon brutalnog terorističkog čina na Novom Zelandu, gdje su ljudi, među kojima i mala djeca, usljed molitve, u svojoj božjoj kući lišeni života, želi poslati poruku solidarnosti sa muslimanima u Norveškoj.

            – Kada vi, naši muslimani, doživljavate veliki strah  samo zbog vaše vjerske pripadnosti, želimo pokazati da smo zajedno sa vama. Želimo vam pokazati da stojimo zajedno kada je neko od nas ugrožen. Moja sloboda zavisi od tvoje slobode, i u našem otvorenom vjerskom društvu trebaju svi da žive svoju vjeru ili svoj pogled na život bez straha i bojazni. Ova današnja manifestacija solidarnosti «Sigurna molitva» i jeste da se ta vrijednost našeg društva jasno naglasi, istakao je biskup Eidsvig.

            Naglašavajući kako je zlo koje se desilo na Novom Zelandu, isto ono zlo, koje je zadesilo Norvešku 22.jula 2011., a prije toga razorilo  i moju  domovinu Bosnu i Hercegovinu, Senaid Kobilica je podvukao da je norveško društvo mnogo uradilo da se takvo zlo pobijedi, ali ipak ono nije pobijeđeno do kraja.

            – Uradili smo, u norveškom društvu, dosta toga korektnog i mnogi mogu učiti od nas. Norveška je tada zadivila cio svijet načinom  na koji se je suprotstavila tome velikom zlu, koje ju je tada zadesilo. Ipak, to zlo se još uvijek, i danas, može vidjeti u ovdašnjem društvu. Ali imajte na umu da tamo gdje je mrak, uvijek ima i svjetla. Kada ste ulazili u ovu džamiju vidjeli ste one koji nisu muslimani, koji su došli da se slolidarišu sa nama. Oni dijele našu ljudskost. Prije osam godina mi smo pobijedili zlo koje nas je tada snašlo ljubavlju i solidarnošću. I tako ćemo pobijediti i ovo najnovije. Kao što jedan mladi omladinac tada reče: Ako jedan čovjek može načiniti toliko zla, zamislite koliko ljubavi možemo stvoriti svi mi zajedno.  Tako ćemo i nastaviti našu borbu protiv zla.

            Ova manifestacija solidarnosti je, inače, organizovana  u cijeloj Norveškoj, a za nedjelju je predviđeno još jedno okupljanje kao podrška solidarnosti prema muslimanima koji žive u Norveškoj.

Fahro Konjhodžić
Autor 23.3.2019. u 13:10