Logoraši pokreću tužbu protiv Čovića i Ljubića zbog negiranja haške presude Prliću i drugima

NAP
Autor 15.12.2017. u 19:58

Logoraši pokreću tužbu protiv Čovića i Ljubića zbog negiranja haške presude Prliću i drugima

Udruženje logoraša Mostar podnijet će krivične prijave protiv predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića te zastupnika u Saboru Hrvatske Bože Ljubića, zbog negiranja haške presude Prliću i drugima, javlja agencija Patria.

Upravni odbor Udruženje logoraša Mostar održao je u četvrtak proširenu sjednicu, zajedno sa predsjednikom Skupštine i predsjednikom Nadzornog odbora tog udruženja, na kojem je donesena odluka da Udruženje ide s tužbom protiv Čovića i Ljubića, i to zbog negiranja presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u slučaju bivših čelnika samoproglašene Hrvatske zajednice Herceg Bosne od 29. novembra ove godine.

„Udruženje logoraša Mostar poduzet će sve mjere, radnje i postupke za pokretanje krivične prijave protiv Dragana Čovića i Bože Ljubića u skladu s Krivičnim zakonom FBiH“, navode iz Udruženja, podsjećajući na Čovićevo i Ljubićevo javno negiranje presude Međunarodnog suda.


Foto Patria

Žalbeno vijeće Haškog suda, pod predsjedavanjem Carmela Agiusa, utvrdilo je krajem novembra da je prvostepenom presudom pravilno utvrđeno postojanje međunarodnog oružanog sukoba tokom rata u BiH, te da je pravilno utvrđeno da je Hrvatska provodila kontrolu nad dijelom BiH tokom rata i to preko lokalnih tijela u Herceg Bosni, što potvrđuje da je postojalo stanje okupacije u BiH od strane Hrvatske, odnosno udruženi zločinački poduhvat.

Bivši predsjednik samoproglašene Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, dvojica načelnika stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a načelnik Odjela za zarobljene Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Osuđeni su po više tačaka optužnice, među kojima je zločin protiv čovječnosti, kao i ubistva, progon i zatvaranje Bošnjaka.

Lideri bosanskih Hrvata kao i većina političara iz Hrvatske, računajući premijera i predsjednicu Hrvatske Andreja Plenkovića Kolindu Grabar-Kitarović prvobitno su izjavili da ne priznaju odluku Haškog suda. Dragan Čović je presudu nazvao zločinačkom.

Nap.ba

NAP
Autor 15.12.2017. u 19:58