Majke ispred parlamenta RS-a u Banjoj Luci tražile pravo na naknade

tačno.net
Autor 12.12.2017. u 13:02

Majke ispred parlamenta RS-a u Banjoj Luci tražile pravo na naknade

Protiv su odluke Vlade RS-a da se naknade za nezaposlene porodilje isplaćuju od januara 2018. i to za bebe rođene u decembru ove godine.

Jedna od majki, Ana Radukić je rekla novinarima da će se boriti da njihovu djecu ne razlikuju po datumu rođenja, već da se naknada po osnovu materinskog dodatka isplati i porodiljama čije bebe imaju od 12 do 18 mjeseci.

U predloženom zakonu o dječijoj zaštiti, koji će poslanici entitetskog parlamenta razmatrati na sjednici Narodne skupštine RS-a koja je počela u Banjoj Luci, definisano je da pravo na materinski dodatak u iznosu od 405 KM dobijaju sve majke djece koja su rođena u decembru ove godine i svim narednim mjesecima.

Materinski dodatak bi trebao da se isplaćuje 12 mjeseci, odnosno 18 mjeseci za treće dijete i blizance.

Jedna od majki Ana Kostić je rekla da, ukoliko se njihovi zahtjevi ne prihvate, žele da razgovaraju s Željkom Cvijanović, kao majkom.

“Želimo da joj iznesemo naše stavove, jer vidimo da nas ne razumije” rekla je Kostić.

Nezadovoljne majke ističu da nisu stranački orijentisane i navode da političari treba da rade u njihovu korist.

Podršku im je i danas dao banjalučki odbornik Draško Stanivuković, koji je rekao da majke žele da Vlada prihvati da svaka nezaposlena majka, čije dijete ima najviše 18 mjeseci, dobije naknadu od 405 KM ili da se zakon stavi van snage i da se ukine cenzus.

“Istrajni smo u našoj borbi. Ovo je borba za sve majke i djecu u RS”, rekao je Stanivuković.

klix.ba

tačno.net
Autor 12.12.2017. u 13:02