Makedonija – Lokalni izbori 2017: Građani vratili „ukradenu“ državu i demokraciju

IFIMES
Autor 25.10.2017. u 10:30

Makedonija – Lokalni izbori 2017: Građani vratili „ukradenu“ državu i demokraciju

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu. IFIMES je povodom 2.kruga šestih lokalnih izbora u Republici Makedoniji, koji će se održati 29.oktobra/listopada 2017.godine pripremio analizu aktualne političke situacije u toj državi. Iz analize „Makedonija – Lokalni izbori 2017: Građani vratili ‘ukradenu’ državu i demokraciju“ izdvajamo najvažnije i najzanimljivije dijelove.

U Republici Makedoniji 15.oktobra 2017. godine održan je prvi krug šestih lokalnih izbora. U 81 općini birani su gradonačelnici i vijećnici. Izlaznost na izborima u 1. krugu iznosila je 48,95%. Drugi krug lokalnih izbora održat će se 29.oktobra 2017.godine.

Rezultati lokalnih izbora pokazali su većinsku odlučenost građana Makedonije za nastavak promjena i reformi započetih formiranjem nove koalicione Vlade Republike Makedonije 31.maja 2017. godine predvođene premijerom Zoranom Zaevim (SDSM), koju sačinjavaju Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM), Demokratska unija za integraciju (DUI-BDI) i Alijansa za Albance (DR-ADP, UNITETI, NDP).

U prvom krugu lokalnih izbora izabrani su gradonačelnici u 46 općina, od toga 38 iz redova SDSM, 3 VMRO-DPMNE, 2 DUI-BDI, 2 nezavisna kandidata i 1 DPTM. Od ukupno 46 izabranih gradonačelnika su 44 muškarca i samo 2 žene.

U općinska vijeća i gradsko vijeće Skopja građani su ukupno izabrali 545 vijećnika iz redova SDSM, 429 iz VMRO-DPMNE, 133 iz DUI-BDI, 63 iz BESA i 60 iz Alijanse za Albance. Također, 71 vijećnika će imati preostalih 11 partija i 35 nezavisnih kandidata.

Državna izborna komisija (DIK) Republike Makedonije u 1.krugu lokalnih izbora osigurala je nesmetan i transparentan rad što je dovelo do toga da je 1.krug lokalnih izbora protekao u fer i poštenoj atmosferi što su potvrdili međunarodni (OSCE/ODIHR) i domaći promatrači.

Građani vratili „ukradenu“ državu i demokraciju

Lokalni izbori u Republici Makedoniji bili su test za novu Vladu Republike Makedonije, ali i za građane, koji su ponovno odlučivali između demokracije i autoritarizma odnosno o budućnosti Makedonije. Oba politička bloka (SDSM i VMRO-DPMNE) u izbornoj kampanji vodili su žestoku političku borbu da uvjere 2 građane Republike Makedonije, da li nastaviti političke promjene započete 11.decembra 2016.godine kada su održani prijevremeni parlamentarni izbori, koji su doveli do svrgavanja režima Nikole Gruevskog (VMRO-DPMNE) ili će doći do eventualnog povratka na stare pozicije u kojima je apsolutni gospodar Makedonije bio dvojac Nikola Gruevski – Sašo Mijalkov i VMRO-DPMNE.

Građani Makedonije sa uvjerljivom većinom su se na lokalnim izborima opredijelili da žele slobodu, bolju budućnost i nastavak promjena i reformi što predstavlja snažan impuls i podršku za novu Vladu Republike Makedonije. Građani Makedonije su pokazali da se može bez nasilja sa olovkom u ruci na biračkom mjestu srušiti režim Nikole Gruevskog i VMRO-DPMNE. Većinskim povjerenjem, kojeg su izrazili prema vladajućoj koaliciji okupljenoj oko SDSM definitivno su porazili režim Gruevskog i započeli novu epohu u kojoj više neće biti nezakonitog prisluškivanja, kriminala, korupcije, nepotizma, kontroliranih medija, enormnog siromaštva, masovna iseljavanja iz države i straha među građanima.

Analitičari smatraju, da su građani Makedonije u 1.krugu lokalnih izbora pokazali visoku svijest, političku zrelost i odgovornost te primjer drugima u regionu, da se okorjeli i omraženi režim može legalno i legitimno srušiti sa olovkom u ruci na izborima. To može biti snažan signal i poruka građanima Srbije, Bosne i Hercegovine i drugih država regiona, jer se na izborima može vratiti „ukradena“ država i demokracija onome kome pripada, a to su građani Republike Makedonije. Važno je uspostaviti i graditi institucije pravne države i povratiti izgubljeno povjerenje građana u te institucije.

Pokrenuti proces oslobađanja „zarobljene i ukradene“ makedonske države, poslije ovih lokalnih izbora, više nitko ne može zaustaviti. Scenarijo svrgnutog režim Gruevskog i VMRO-DPMNE bio je, da se pred lokalne izbore inscenira krizna situacija, koja bi dovela do destabilizacije unutar Makedonije, koja bi omogućila da se Gruevski i VMRO-DPMNE prikažu kao faktor stabilnosti, a nova Vlada prikaže nesposobnom da osigura mir i stabilnost te da na lokalnim izborima trijumfira VMRO-DPMNE i da se poslije lokalnih izbora iznude prijevremeni parlamentarni izbori. U taj scenarij aktivno se uključila Republika Srbija posebno poslije potpisivanja historijskog Sporazuma o dobro susjedstvu između Republike Makedonije i Republike Bugarske. Dvojac Aleksandar Vučić (SNS) i Ivica Dačić (SPS) inscenirali su navodno prisluškivanje od strane makedonskih sigurnosnih organa, koje je bilo navodno usmjereno protiv zaposlenih u Ambasadi Srbije u Skopju, a makedonske vlasti su pored prisluškivanja Ambasade Srbije optužili čak za prisluškivanje zvaničnika Srbije. Cilj svih tih aktivnosti Srbije bio je usmjeren ka destabilizaciji Makedonije, koja bi pomogla Gruevskom i VMRO-DPMNE na stvaranju negativne atmosfere među makedonskim građanima, koja bi bila kanalizirana protiv potpisanog Sporazuma o dobro susjedstvu između Makedonije i Bugarske. Rezultati lokalnih izbora pokazali su da građani uvjerljivo podržavaju rad Vlade Republike Makedonije, a time i potpisan Sporazum o dobro susjedstvu između 3 Makedonije i Bugarske. Tako bi se pripremao teren za ponovni povratak na vlast Gruevskog i VMRO-DPMNE. Režimu Aleksandra Vučića nije odgovarao dolazak Zorana Zaeva i SDSM na vlast u Republici Makedoniji, jer Vučićev i SNS-ov režim sve više postaje sličan režimu Gruevskog i VMRO-DPMNE i svjestan je činjenice da ga može zadesiti slična sudbina. Vlada Republike Makedonije i Zoran Zaev nisu upali u postavljenu zamku dvojca Vućić-Dačić, niti su se upuštali u inscenirane događaje navodnog prisluškivanja, tako da je to bio prvi veliki poraz i blamaža Vučića na regionalnoj i međunarodnoj političkoj sceni te jasno upozorenje Zapadu da ne može računati na nepouzdanog Vučića nego ga treba stalno držati na oprezu i sa rezervom, jer su dvojac Vučić-Dačić svoju političku inspiraciju ponovno pronašli u svojim političkim učiteljima dvojcu Vojislav Šešelj (SRS)-Slobodan Milošević (SPS).

Pravna država zaštitnik i garant građanskih sloboda

Reforma pravosuđa u Republici Makedoniji je od najvećeg značaja za izgradnju institucija države i vraćanje povjerenja građana u te institucije. Pravna država je istovremeno najveći zaštitnik i garant građanskih sloboda, koje su u Makedoniji u proteklih 12 godina bile ozbiljno uskraćene i ugrožene. U Republici Makedoniji, na osnovu ekspertskog izvještaja EU Reinharda Priebea, koji jasno detektira šta je sve potrebno uraditi u reformi pravosuđa kroz temeljit proces, pokrenut će se procesi koji će dovesti do uspostavljanja institucija pravne države i demontaže režima Nikole Gruevskog i VMRO-DPMNE, koji je ostavio brojne nesagledive negativne posljedice u svim segmentima makedonske države i društva. Pravosudne institucije moraju osigurati fer i poštena suđenja te tako utvrditi odgovornost i sankcionirati počinioce nezakonitih radnji tokom njihove 12-godišnje vladavine. Pri tome je od izuzetne važnosti uloga Specijalnog javnog tužilaštva (SJO) Republike Makedonije, koje obavlja težak i odgovoran posao istraga i podizanja optužnica, a kasnije kroz sudski proces utvrđuje se odgovornost i sankcioniranje odgovornih pojedinaca.

Gruevski i njegovi suradnici suočiti će sa optužnicama Specijalnog javnog tužilaštva (SJO). Jedan dio članova i pojedinih zvaničnika VMRO-DPMNE već se distancira od Gruevskog i suradnika i želi se osloboditi hipoteke kriminala počinjenog u njihovo ime što otvara mogućnost da se formira nova konzervativna stranka, koja je neophodna na makedonskoj političkoj sceni.

U multietničkom društvu kakvo je makedonsko važno je uspostaviti etničku harmoniju i balans svih etničke zajednice koji žive u Republici Makedoniji (Makedonci, Albanci, Srbi, Turci, Romi, Vlasi, Bošnjaci, ….), a to se može osigurati kroz zdravu politiku integracije, koja uvažava različitosti i istovremeno koja je svjesna da ujedinjenost u različnostima može osigurati prosperitet Republike Makedonije i svih njenih građana. Zbog toga je od posebne važnosti uspostavljanje snažne pravne države kao institucionalnog garanta zaštite svakog njenog građanina ali i nove političke kulture koju uvodi premijer Zaev. Makedonija je zemlja mnogobrojnih 4 različitosti i zbog toga je važno adekvatno upravljati postojećim različitostima, koje se mogu iskoristiti kao prednost ka osiguranju napretka te zemlje i njenih građana. Svi građani Makedonije moraju se osjećati jednakopravnima i jednakovrijednima na čemu radi nova Vlada što nije bila praksa prethodnih Vlada.

Razvoj lokalnih zajednica u fokusu nove Vlade RM

Nova Vlada Republike Makedonije mora posvetiti više pažnje i sredstava razvoju lokalnih zajednica, koje su do sada bili zanemarene i nalaze se u velikim problemima. Od velike važnosti je da novoizabrani gradonačelnici općina imaju dobru suradnju i podršku centralne Vlade u rješavanju nagomilanih lokalnih problema. I ovi lokalni izbori pokazali su, da ključnu ulogu imaju ličnosti kandidata i ponuđeni program. Novoizabrani gradonačelnici i općinski vijećnici morat će se baviti lokalnim temama i problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju građani na lokalnom nivou, a ne „visokom“ politikom.

Analitičari smatraju, da će uspješno provedeni lokalni izbori (1. i 2.krug) predstavljati važan korak na putu Republike Makedonije ka punopravnom članstvu u NATO-a i EU i potvrdu stabilnosti i opredijeljenosti građana Makedonije za euroatlantske integracije. Očekuje se, da će Makedonija dobiti pozitivno mišljenje Evropske komisije i započeti pregovore sa EU. Makedonija je okončala svoj period samoizolacije i u potpunosti se okrenula euroatlantskim integracijama i dobrim odnosima sa svojim susjedima, jer država koja se nalazi na svojevrsnoj geografskoj i političkoj raskrsnici samo tako može osigurati svoju izvjesnu i perspektivnu budućnost.

IFIMES
Autor 25.10.2017. u 10:30