“Mala liska” Ani Mariji Veselčić, “Demokracija” rasprodana, u četvrtak “Buzdovan”

Andrijana Copf
Autor 26.4.2017. u 12:51

“Mala liska” Ani Mariji Veselčić, “Demokracija” rasprodana, u četvrtak “Buzdovan”

Na 14. Međunarodnom festivalu komedije “Mostarska liska”, koji se u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar održava do subote, 29. 4., do sada su u konkurenciji izvedene četiri predstave, a jednako će toliko biti izvedeno predstava do kraja festivala. Kao četvrta u konkurenciji, u utorak je izvedena predstava “Zbunjoza” PlayDrame i Gradskog kazališta mladih Split. Stručni žiri je Malu lisku za najbolju glumicu/glumca večeri dodijelio Ani Mariji Veselčić, a nagradu joj je uručila članica stručnog žirija Vedrana Seksan. Stručni žiri radi u sastavu Ademir Kenović (predsjednik), Vedrana Seksan i Elmir Jukić.

U srijedu, 26. 4. na programu je peta predstava u konkurenciji za nagrade “Mostarske liske”: “Demokracija” Zijaha A. Sokolovića, a ulaznice za ovu predstavu su rasprodane! Zato požurite i na vrijeme kupite ulaznice za predstave kako slijede u programu: u četvrtak, 27. 4. predstava “Buzdovan” Kruševačkog pozorišta iz Srbije; u petak, 28. 4. predstava Narodnog pozorišta Mostar “Odumiranje međeda”, a u subotu, nakon dodjele nagrada najboljima, predstava izvan konkurencije “Stari klovni” Slovenskog narodnog gledališča Nova Gorica.

Predstava “Buzdovan” – Komedija o jubavi kapetana Nikole Ivulića, u produkciji Kruševačkog pozorišta i režiji Predraga Stojmenovića, smještena je u Makarsku s kraja XVIII. vijeka. Pripisuje se fratru Kleme Grubišiću, ali se zbog rječnika i bavljenja seksualnošću na vrlo opscen način, sumnja da je djelo sveštenika. “Buzdovan svoj scenski život započinje nakon prerade Antona Kolendića.

Makarska tog vremena je mjesto koje je često mijenjalo vlast, smenjivali su se Turci, Mleci, Francuzi, Austrijanci. Tadašnji Makarani, kao i likovi u predstavi , koristili su tu situaciju za švercovanje robe iz Turske u Veneciju i balansirali između velikih sila za sitne privilegije. Ta palanka, ti ljudi, ogrezli u kriminalu, korupciji i sitnim ličnim interesima, više nas je interesovala od same komedije mentaliteta nekog mediteranskog mjesta. Razigravali smo i razmaštavali predstavu lišavajući je bilo kakvog realizma i svodili je na nivo dječije igre i apsurda. Likovi u takvoj postavci situacije ostaju u potpunom neskladu između sopstvenog doživljaja sebe i realnosti. Smijući se njima podsmijavamo se sebi, jer ispod smijeha ostaje gorak sloj prepoznatljivosti današnjeg čoveka, gotovo netaknutog i tri vijeka nakon nastanka komada”, zapisao je o predstavi Stojmenović. U predstavi igraju: Dejan Tončić, Nebojša Vranić, Nemanja Milunović, Biljana Nikolić, Dragan Marinković, Nikola Rakić, Goran Arsić.

Ana Marija Veselčić, glumica predstave “Zbunjoza” u režiji Ivana Plazibata, igra uz Nikšu Arčanina, Bojana Brajčića i Saru Ivelić. Zbog osvojene “Male liske” je, kaže, presretna. “Nagrada mi puno znači – ovo je moja prva nagrada. Iznenadila me jako i sigurno će imati počasno mjesto u mom domu”, kaže Ana Marija Veselčić. Zahvaljujući festivalu “Mostarska liska”, bilo je ovo prvo gostovanje predstave “Zbunjoza” (Perplex) izvan Hrvatske. “Velika nam je čast i zadovoljstvo biti dijelom ovog festivala. Drago nam je ako se publika zabavila uz ovu predsatvu”, kaže Veselčić.

Sve predstave počinju u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar, a ulaznice su u prodaji na blagajni NPM-a. Radno vrijeme blagajne je od 9 do 14 sati, pa od 18 sati do početka predstave. Rezervacije na broj 036 / 550-128, mail: [email protected] i porukom u inbox na Facebook stranici NPM-a. Cijena je 10 KM.

PROGRAM DO KRAJA FESTIVALA:

  • “DEMOKRACIJA” Zijaha A. Sokolovića, TheArto – Udruga Riječi / Prave / Predstave, Zagreb – Yugoart, Beograd (srijeda, 26. 04. 2017.);
  • “Buzdovan”, Komedija o jubavi kapetana Nikole Ivulića, Kruševačko pozorište, Kruševac, Srbija (četvrtak, 27. 04. 2017.);
  • “ODUMIRANJE MEĐEDA”, Narodno pozorište Mostar (petak, 28. 04. 2017.)
  • “STARI KLOVNI”, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Slovenija (subota, 29. 04. 2017.), u čast nagrađenih.

Generalni sponzor 14. “Mostarske liske” je Addiko Bank. Službeno piće festivala je Sensation!, pokrovitelji Grad Mostar i Federalno ministarstvo kulture i sporta, a medijski pokrovitelji Dnevni list, Bljesak.info, City TV, Radio Gradska Mreža i LED Media.

Andrijana Copf
Autor 26.4.2017. u 12:51