Manifestacija «Dan bijelih traka u Norveškoj»: DA SE NE ZABORAVI

tačno.net
Autor/ica 1.6.2016. u 12:36

Manifestacija «Dan bijelih traka u Norveškoj»: DA SE NE ZABORAVI

Foto: F.K.

Ova bijela traka nije samo simbol za tadašnje deportacije, ona je postala simbol vječite borbe portiv fasizma i diskriminacije

Piše: Fahro KONJHODŽIĆ

I naši prognanici koji žive u Norveškoj su jučer obilježili «Dan bijelih traka»  i tako se pridružli obilježavanju dana kada su u Prijedoru otpočeli sa označavanjem  svih onih koji nisu bili Srbi, Bošnjaka, Hrvata i ostalih, njihov progon i odvođenje u ratne logore smrti, gdje su mučeni a mnogi su i ubijeni. Kao što je poznato u Prijedorskim  kazamatima smrti je ubijeno ili nestalo 3176 ljudi, od čega 107 djece!

Ovogodišnje obilježavanje se odvijalo u mjestu Horten, gdje živi veliki dio naših ljudi  porijeklom iz  Prijedora  i okolnih mjesta, a organizator je bilo ovdašnje Bosnasko kulturno udruženje, koje je ovu manifestaciju priredilo u suradnji sa Savezom BH građana u Norveškoj. Time su se BIH  građani u Norveškoj,  pridružili sličnim obilježavanjima u BiH i Evropi, pod simboličnim nazivom  «Jer me se tiče»!

ns3

Nakon simboličnog vezivanja bijelih traka, stotinjak prisurnih se uputilo u centar mjesta Horten. Tu je simbiličkim gestom polaganja bijelih ruža na pod i minutom ćutnje, odnosno fatihom, odana pošta svim stradalim, a i upućen je apel vlastima u Prijedoru za podizanje spomernika postrtadalima, a posebo postradaloj djeci.

ns2

– Niste uradili ništa za tu djecu tada, zato uradite nešto makar sada i podignite im barem spomenik, kaže se u apelu.

Ova bijela traka nije samo simbol za tadašnje deportacije, ona je postala simbol vječite borbe portiv fasizma i diskriminacije, naglašeno je u ovom apelu. I ovim našim apelom želimo doprinijeti da se ovakva ružna zbivanja i fašizam više nikad ne ponove. Apel je pročitao predsjednik Udruženja Salih Letić.  Apel je pročitan i na norveškom jeziku.

tačno.net
Autor/ica 1.6.2016. u 12:36