Masovni protesti u BiH: Osim u Sarajevu, građani se okupili i u Tuzli, Mostaru, Zenici

N.V.
Autor/ica 6.7.2022. u 18:01

Masovni protesti u BiH: Osim u Sarajevu, građani se okupili i u Tuzli, Mostaru, Zenici

Foto: klix.ba

Građani su se ispred državnih institucija u Sarajevu razišli no traju protesti u drugim gradovima BiH – Mostaru, Tuzli, Zenici.

Na protestima u Sarajevu su se mogli vidjeti brojni transparenti koji su upućeni političkim dužnosnicima u BiH.

Na nekima od njih pisalo je: “Narode, ustrajte, pravda će pobijediti”, “Ovo što vidite to je narod. Radite za njih, a ne za sebe”, “Neću da šutim, nisam glup”.

Masovni protesti organizovani su i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine. Više od hiljadu građana došlo je na Trg Slobode u Tuzlu, a veliki broj njih je bio i u Mostaru i Zenici.

U nastavku možete vidjeti kakva je atmosfera na protestima u Tuzli.

Jedan od organizatora protesta Harun Salkić je govorio za Klix.ba ističući nezadovoljstvo neradom vlasti na svim nivoima kao glavni razlog protestnog okupljanja.

“Smatramo da je vrijeme da počnu raditi posao za koji ih masno plaćamo”, rekao je on navodeći kako očekuje pozitivnu reakciju vlasti.

Navodi kako su im mnogi zamjerili što organizuju proteste tri mjeseca prije izbora jer bi se moglo protumačiti kao politička kampanja, no on ističe da je ovo pravo vrijeme da narod ustane.

“Upravo ta tri mjeseca im trebamo dati zahtjeve koje trebaju ispuniti ako žele sačuvati vlast”, navodi on.

Komentarišući proteste u drugim gradovima BiH kaže kako mu je drago da su uspjeli napraviti domino efekat s obzirom na to da je došlo krajnje vrijeme za sve u BiH da se pobune.

Salkić se obratio i na protestima.

 Organizatori i pojedini građani obratili su se prisutnima u Sarajevu. Jedan od njih je i Munir Isaković, osoba sa invaliditetom, koji je ispričao izazove s kojima se sreće u bh. društvu.

Pozvao je na prestanak diskriminacije naglašavajući da je ovo ugrožena kategorija društva “ispod margine”. On traži “samo ono što je zagarantovano UN-ovom konvencijom za osobe sa invaliditetom”.

Sarajlije su pristigle na plato ispred Parlamenta BiH gdje uzvicima i zviždanjem također iskazuju svoje nezadovoljstvo.

Čuje se kako građani skandiraju “Lopovi, lopovi”i “Vrati 500 KM” aludirajući na nedavno povećanje plata izabranim političarima. Također vlastima poručuju i “Mi se ne bojimo”

Na Facebook grupi gdje su se građani prvo “digitalno okupili” objavljene su fotografije i videosnimci okupljanja na kojima se vidi da je već pristigao nemali broj građana.

U opisu jedne od fotografija administrator se našalio i riječima “Pridružite se, bit će i koncert Zvezda Granda”, aludirajući na koncerte Nermina Handžića, ovogodišnjeg pobjednika tog takmičenja.

Jučer su objavili i zahtjeve koje traže današnjim protestima.

 • Suspenzija akciza za gorivo dok se prosječna cijena u maloprodaji ne vrati na 2.20 KM.
 • Obračun PDV-a na cijenu goriva od 2 KM.
 • Uvođenje nulte porezne stope na osnovne prehrambene proizvode.
 • Smanjiti i ograničiti stope marži na lijekove, prehrambene proizvode, dječiju opremu, pomagala za invalide, pogonska goriva i gradevinski materijal.
 • Izmjena Zakona o platama- razdvojiti parlamentarce, ministre i ostale čija primanja su veća od 2,5 puta od prosječne NETO plate. Linearno povećanje plata svima kojima je plata manja od 2,5 puta od prosječne neto plate za minimalno iznos godišnje inflacije. Linearno povećanje penzija i invalidnina za minimalno iznos godišnje inflacije.
 • Uvođenje naknade porodiljama u cijeloj državi u visini od 1000 KM.
 • Smanjenje stope doprinosa na plate, te povećanje neoporezivog dijela dohotka na iznos od 1000 KM.
 • Povećanje dječijeg doplatka u BiH na minimalni iznos od 100 KM.
 • Povećanje minimalne plate na 1300 KM u neto iznosu.
 • Povećanje naknade za demobilisane borce na 20 KM po mjesecu ratnog staža.
 • Adekvatno liječenje djece iz autističnog spektra, to jest tim ljekara od neuropedijatra do genetičara ili da se snose troškovi liječenja u drugim zemljama. Zatim Centar za obrazovanje i osposobljavanje od rane intervencije do zaposlenja uz stručnu podršku, podršku porodici da bi mogla normalno funkcionirati kroz rad i doprinos društvu, a ne kroz socijalna primanja. Prednost pri zapošljavanju. Dopunu člana 69. Zakona o radu FBiH tj. da se precizira naknada plate u iznosu 100%.

Klix.ba

N.V.
Autor/ica 6.7.2022. u 18:01