Međunarodni okrugli stol: UN – reaktivacija multilateralizma

tačno.net
Autor 30.9.2019. u 08:38

Međunarodni okrugli stol: UN – reaktivacija multilateralizma

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) u okviru ciklusa »EU i svijet« organizira međunarodni okrugli stol na temu ‘UN – reaktivacija multilateralizma’, ponedjeljak, 30. septembra/rujna 2019, u 16.00 sati u  Grand Hotel Union Business, dvorana »Orhideja«, Miklošičeva 3, Ljubljana.

Ovih dana se u New Yorku održava 74. redovno godišnje zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN). Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) ima specijalni konzultativni  status (special consultative status UN) u okviru  Ekonomsko-socijalnoga vijeća (ECOSOC) UN  od 2018. godine. Zato je Institut odlučio organizirati međunarodni okrugli stol o ulozi, važnosti te reformi UN-a u okviru postojećeg svjetskog poretka i reaktivaciji multilateralizma u međunarodnim odnosima.Većinsko je mišljenje, da je potrebno reformirati UN kako bi se uspješno suočio sa svim izazovima. Pitanje je kako se reformirati, kako slijediti svim iznenadnim promjenama u svijetu i kako brzo i učinkovito pronaći rješenja. Koja je uloga bilateralizma i multilateralizma u međunarodnim odnosima. O tim i drugim važnim pitanjima će svoja mišljenja iznijeti:

•    Budimir Lončar, zadnji ministar za vanjske poslove SFRJ (1987-1991), bivši specijalni izaslanik Generalnoga sekretera UN za Pokret nesvrstanih, veleposlanik SFRJ u Washingtonu, Bonnu i Jakarti, bivši posebni savjetnik dva hrvatska predsjednika,
•    prof. dr. sc. Ernest Petrič, bivši slovenski veleposlanik u UN, prvi slovenski veleposlanik u SAD, bivši predsjednik Ustavnoga suda Republike Slovenije, član i bivši predsjednik Međunarodno pravne komisije (ILC) UN.
•    prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina, povjesničar, redoviti profesor svjetske povijesti 20. stoljeća na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Okrugli stol će biti na slovenskom i hrvatskom jeziku, voditi će ga doc. dr. sc.  Zijad Bećirović, direktor IFIMES-a.

Prijenos uživo LIVESTREAM na linku: http://www.ifimes.org/en/livestream

tačno.net
Autor 30.9.2019. u 08:38